Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

“Ψεκασμοί και Κατασκοπεία” στον ελαιοπαραγωγικό τομέα

Αυξημένος αλλά ελεγχόμενος ο πληθυσμός του δάκου, απαλλαγμένες οι ελαιοκαλλιέργειες από παθογόνα και αρκετά καλή προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή η Κορωνέϊκη

Στην Τριφυλία, έπειτα από επικοινωνία με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλο, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε ποσοστό 30% συγκριτικά με την περσινή που κυμάνθηκε στους 28.000-30.000 τόνους και θα κυμανθεί στους 22.000 τόνους ελαιόλαδου. Η χρονική περίοδος των έντονων βροχοπτώσεων που δημιούργησαν αυτές τις καταστροφές συνθήκες και επλήγη ο αγροτικός τομέας τόσο η φυτική (βαμβάκι, τομάτα, καλαμπόκι κ.α.) όσο και η ζωική παραγωγή (κτηνοτροφία) και γενικότερα οι υποδομές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που πνίγηκαν από τη λάσπη και το νερό, αποδείχθηκαν ευεργετικές για την Τριφυλία καθότι το ύψος των βροχοπτώσεων κυμάνθηκε περίπου στα 40-50mm και τα ελαιόδεντρα ανανήψαν από την ξηρασία που επικρατούσε. Εντοπίστηκε μικρή καρπόπτωση αλλά το οικονομικό τους αντίκτυπο ήταν μηδαμινό.

Οι μετρήσεις από τις δακοσυλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι ο πληθυσμός του δάκου αυξήθηκε έπειτα από τις βροχοπτώσεις και την υψηλή υγρασία, ειδικά στους αρδευόμενους ελαιώνες. Έχει ολοκληρωθεί ο 2ος  δολωματικός ψεκασμός και ξεκίνησε ο 3ος. Ο πληθυσμός του δάκου παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα και οι ψεκασμοί εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τη χρήση συστημάτων GPS, με τη λήψη έγκαιρων αποφάσεων και υπάρχει συντονισμός στους ψεκαστές, οι οποίοι είναι κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Στο Ν. Λακωνίας, έπειτα από επικοινωνία με τον κ. Ράλλη Ιωάννη Γεωπόνο ΔΑΟΚ Λακωνίας Τμήμα Ελέγχου, ευεργετικά αποτελέσματα είχαν οι βροχοπτώσεις ειδικά στα ξηρικά αγροτεμάχια καθώς δεν ήταν έντονες. Σε αντίθεση, με τα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία εντοπίστηκαν μόνο στη Νεάπολη. Αυτή η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με το δυνατό αέρα που διήρκησε τις πρώτες ημέρες στη Νεάπολη, είχε ως συνέπεια την έντονη καρπόπτωση. Σε επίπεδα ολικής καρπόπτωσης-καταστροφής τα ξηρικά αγροτεμάχια με καλλιεργούμενη ποικιλία ελιάς την Αθηνοελιά στις περιοχές της Παντάνασσας, Κρυόβρυσης και Ελίκας. Οι παραγωγοί δε θα στρώσουν ελαιόπανα. Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν έπειτα από συνομιλία με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων κ. Μπατσάκη Παναγιώτη.

Όσον αφορά τους δολωματικούς ψεκασμούς στο Ν. Λακωνίας, ολοκληρώνεται ο 2ος λόγω των κλιματικών συνθηκών και ο πληθυσμούς του δάκους είναι ελεγχόμενος.

Στο Ν. Λακωνίας και στην Τριφυλία η προσαρμοστικότητα της ποικιλίας ελιάς Κορωνέϊκης κρίνεται αρκετά καλή, και από άποψη φυτοπαθολογίας ύστερα από δειγματοληψίες και επιτόπιες επιβλέψεις σε αγροτεμάχια δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα παθογόνων, όπως το γλοιοσπόριο, ακόμη.

Γενικά συμπεράσματα:

  • Αυξημένος αλλά ελεγχόμενος ο πληθυσμός του δάκου.
  • Δεν υπάρχουν συμπτώματα προσβολής από παθογόνα, όπως το γλοιοσπόριο.
  • Η ποικιλία ελιάς Κορωνέϊκη φαίνεται ότι εμφανίζει αρκετά καλή προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή.

*Στο παραπάνω άρθρο μπορεί να αναφέρομαι στις καταστροφές που υπέστη ο αγροτικός τομέας αλλά δε συγκρίνονται με τις απώλειες ζωών. Λυπούμαστε και συμπάσχουμε με τους πληγέντες και οι γεωπονικές μου γνώσεις-υπηρεσίες διατίθενται δωρεάν ώστε να αναβιώσει ένα από τα νευραλγικά κομμάτια του αγροτικού τομέα.

Άρθρο και φωτογραφία του ΥΔ Σώτηρα Μάριου-Ιωάννη MSc Γ.Π.Α

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα