Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Πιλοτική θεραπεία κατά της Xylella fastidiosa με τη χρήση βακτηριοφάγων

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις Βαλεαρίδες Νήσους (Ισπανία)

Ισπανοί ερευνητές σημειώνουν πρόοδο σχετικά με την εκλεκτική επιλογή και τον έλεγχο των βακτηριακών ιών (βακτηριοφάγων, γνωστοί και ως φάγοι) για την αντιμετώπιση καλλιεργειών που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa. Το έργο BeXyl έχει συμβάλει στα πρώτα στάδια αυτής της έρευνας.

Η επιστημονική διευθύντρια της Evolving Therapeutic ενός spin-off του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, Pilar Domingo-Calap, μέλος της ομάδας BeXyl, , ηγείται του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Γεωργίας της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων.

Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες του I 2 SysBio, ενός κοινού κέντρου του Πανεπιστημίου της Βαλένθια (UV), του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CSIC) και του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας της Βαλένθια (IVIA). Η τρέχουσα δραστηριότητα ξεκίνησε με μια μελέτη για την απομόνωση  βακτηριοφάγων ικανών να θανατώνουν το X. fastidiosa και για την κατανόηση της πιθανής χρήσης τους στα φυτά. Οι νέοι βακτηριοφάγοι απομονώθηκαν από την ερευνητική ομάδα της Pilar Domingo-Calap, σε συνεργασία με την ομάδα της Ester Marco-Noales (IVIA).

Η πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ισπανία. Σύμφωνα με την κ. Pilar Domingo-Calap, άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, υποστήριξε τα εξής : “Εφαρμόζουμε εξατομικευμένες λύσεις με βάση τους βακτηριοφάγους οι οποίοι θα εξαλείψουν τα βακτήρια-στόχους, διατηρώντας τη μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού που πρόκειται να αντιμετωπίσουν, είτε αφορά φυτό, είτε ζώο, είτε ακόμη και για ασθενείς”

Πηγή: Oleorevista,Baleares inicia el tratamiento piloto de Xylella fastidiosa con fagos

Πηγή φωτογραφίας : istock, Scientists at laboratory stock photo

Μετάφραση, επιμέλεια, παρουσίαση του άρθρου από τον ΥΔ Σώτηρα Μάριο-Ιωάννη MSc Γ.Π.Α.