Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Οδηγίες για την προστασία από το δάκο στο «παρά πέντε» της συγκομιδής

Επιστημονικές συμβουλές από την Δρ Αργυρώ Καλαϊτζάκη

Χρήσιμες συμβουλές για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος προσβολής της καλλιέργειας από τον δάκο, αυτή την κρίσιμη περίοδο ενόψει συγκομιδής, δίνει η Δρ Αργυρώ Καλαϊτζάκη, που εργάζεται ως επιστήμων στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου – Εργαστήριο Εντομολογίας.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της για το olivenews.gr:

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι συχνοί και παρατεταμένοι καύσωνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μείωσαν σημαντικά τους πληθυσμούς του δάκου και τις ζημιές στον ελαιόκαρπο στην πλειονότητα των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας, με εξαίρεση τις πιο ορεινές περιοχές. Ωστόσο, την τρέχουσα φθινοπωρινή περίοδο καθώς η θερμοκρασία και η υγρασία είναι ιδανικές για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του δάκου, μπορεί να υπάρξουν πληθυσμιακές εξάρσεις και κατά συνέπεια να προκληθούν σημαντικές ζημιές στον ελαιόκαρπο. Ως εκ τούτου απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, γνώση και εμπειρία για την επιτυχημένη ορθολογική αντιμετώπισή του. Η σωστή παρακολούθηση του πληθυσμού, αποτελεί πρωταρχικό μέτρο για τον έλεγχο του επιπέδου του πληθυσμού, αλλά και τη βάση για την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων διαχείρισης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων πρακτικών αντιμετώπισης.

Συστήνεται λοιπόν στους παραγωγούς παράλληλα με το υφιστάμενο πρόγραμμα δακοκτονίας, να εφαρμόζουν είτε συμπληρωματικούς δολωματικούς ψεκασμούς είτε συμπληρωματικά εναλλακτικά μέτρα όπως είναι η μαζική παγίδευση, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά ελκυστικά και παγίδες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών στον ελαιόκαρπο, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή φθινοπωρινή περίοδο, μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την εξάρτηση από χημικά εντομοκτόνα, που εφαρμόζονται μέσω των ψεκασμών κάλυψης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να επισκέπτονται συχνά την καλλιέργεια τους ώστε να ελέγχουν τους καρπούς για τυχόν εμφάνιση ενεργών προσβολών. Εφόσον διαπιστωθεί ότι η ζημιά στον ελαιόκαρπο ξεπερνάει το 10% στις ελαιοποίησιμες ποικιλίες και το 1% στις επιτραπέζιες τότε και μόνο τότε συστήνονται θεραπευτικές επεμβάσεις που στόχο έχουν τη θανάτωση της ζώσας προσβολής. Οι ψεκασμοί αυτοί πρέπει να διενεργούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ με εγκεκριμένα σκευάσματα από τους παράγωγους, και πάντα σε συνεργασία με τους επιβλέποντες γεωπόνους ακολουθώντας τις οδηγίες τους.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί πρέπει να τηρούν το ελάχιστο χρονικό όριο από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα ελαιοκομικά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι ψεκασμοί κάλυψης δεν επιτρέπονται σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 107

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα