Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ο Λίβανος διεκδικεί το παλαιότερο ελαιόδεντρο σε ολόκληρο τον κόσμο!

μετρά περίπου 14 πόδια στη διάμετρο, είναι πάνω από 1.100 χρονών

Τα ελαιόδεντρα είναι συνηθισμένα στο Βόρειο Λίβανο. Ειδικά στο χωριό Βσαάλε, πολλά φαίνεται ότι πράγματι είναι  αρχαία. Τα κλαδιά των δέντρων μεγαλώνουν σε άγριες και απρόβλεπτες κατευθύνσεις, και οι κορμοί των δέντρων είναι γεμάτοι τρύπες και πάρα πολύ μεγάλες ρωγμές Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα δέντρα  είναι χιλιάδες χρονών. Είναι γνωστά ως «δέντρα του Νώε» λόγω της πεποίθησης ορισμένων ανθρώπων ότι τα δέντρα είναι η πηγή του κλαδιού της ελιάς που μετέφερε το περιστέρι στην κιβωτό του Νώε.

Οι επιστήμονες έχουν τώρα καθορίσει με μεγαλύτερη βεβαιότητα την ηλικία για αρκετά από τα δέντρα του Βσαάλε και έχουν διαπιστώσει ότι τα περισσότερα είναι περίπου 500 χρονών. Αλλά ένα συγκεκριμένο δέντρο, που μετρά περίπου 14 πόδια στη διάμετρο, είναι πάνω από 1.100 χρονών. Αυτό είναι το παλαιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο, σύμφωνα με την καταγραφή του  περιοδικού Dendrochronologia.

Ο επιστημονικός προσδιορισμός των ηλικιών των ελαιόδεντρων είναι δύσκολος, είπε ο J. Julio Camarero, δενδροχρονολόγος στο Πυρηναίο Ινστιτούτο Οικολογίας στη Σαραγόσα της Ισπανίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης των δέντρων Bshaaleh. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα δέντρα συχνά στερούνται τακτικών δακτυλίων ανάπτυξης, είπε.

Τα περισσότερα είδη δέντρων δημιουργούν ετήσιους κύκλους ανάπτυξης. Οι ερευνητές μπορούν να μετρήσουν τον αριθμό των κύκλων σε δείγματα ξύλου που εξάγονται από ζωντανά δείγματα και να καθορίσουν ακριβώς την ηλικία ενός δέντρου. Αυτή η πρακτική έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο υποπεδίο επιστημονικής έρευνας γνωστό ως δενδροχρονολογία.

 

Πηγή: New York Times

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα