Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Φοβού κάποιους χημικούς και αναλύσεις φέροντες

αν κάποιος/κάποια γνωρίζει κάτι τόσο σοβαρό πάει στον εισαγγελέα και όχι στον δημοσιογράφο

Αυτές τις ημέρες, σε όλο τον κόσμο γίνονται γιορτές και εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, όπως άλλωστε πρώτη (23/11) στην  Ελλάδα ανταποκρίθηκε η 4Ε με την Ημερίδα: Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας (World Olive Day), αφιερωμένη στον ζωτικό ρόλο και την αναντικατάστατη προσφορά της Γυναίκας .

Δυστυχώς καμιά φορά συμβαίνουν τα ανεξέλεγκτα ατυχήματα όπως με τοπική εφημερίδα που έσπευσε να προβάλλει με τον χειρότερο και πιο επιπόλαιο τρόπο την Ενημερωτική Εσπερίδα που διοργανώθηκε στα Χανιά (05/12/2023), με θέμα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ”Κρήτη“, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας».

Ίσως παρασυρμένη από το  «σύμπλεγμα του Νέρωνα», μια χημικός, από τις πιο γνωστές εταιρείες αναλύσεων ελαιολάδου με πελατεία σε όλη την Ελλάδα και πρόσφατο υποκατάστημα στην Κρήτη, έσπευσε να “αποκαλύψει” στους δημοσιογράφους ότι  «διαπιστώνεται αυξημένη υπολειμματικότητα στο ελαιόλαδο και από φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην Ελληνική αγορά».

Στοιχειώδης υπευθυνότητα και σοβαρότητα επιτάσσει, αν κάποιος/κάποια γνωρίζει κάτι τόσο σοβαρό πάει στον εισαγγελέα και όχι στον δημοσιογράφο. Γιατί πάει στον δημοσιογράφο; για να διασπείρει τον πανικό και να κάνει διαφήμιση εδώ το καλό εργαστήριο που κάνει και αναλύσεις των 125€ +ΦΠΑ ;

Ο ”πράσινος χρυσός“ με υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων… ;

Θυμήθηκα τον αείμνηστο Κώστα Βαννό, πρότυπο καλού χημικού επιστήμονα, ήθους, σεμνότητας και καλού οικογενειάρχη, στο διήμερο διεθνές συνέδριο που είχε κάνει το Ελιά & Ελαιόλαδο του Σεπτεμβρίου 2001, όταν είχε πει το εξής σοφό στην απλότητά του: «Ποιότητα είναι αυτή η αίσθηση όταν μπαίνεις σε ένα ελαιοτριβείο την ώρα που αλέθει φρέσκο υγιή ελαιόκαρπο».

Κάτι τελευταίο. Ελπίζω, αν και δεν είμαι αισιόδοξος, στο τρίπτυχο της κινδυνολογίας, Ακρίβεια – Κλοπή – Νοθεία, να μην προστεθούν και τα δηλητηριώδη υπολείμματα γιατί τότε μάλλον θα πρέπει όσοι έχουν ελιές να τις ξεριζώνουν για να φυτέψουν κάτι άλλο. Ίσως φοίνικες για φοινικέλαιο;

Ο πραγματικός κόσμος του ελαιολάδου πρέπει να μιλήσει, να αντιδράσει, πριν είναι ανεπανόρθωτα αργά.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα