Νέο βιοκαύσιμο και με ελαιόλαδο απογειώνει αεροσκάφη της Airbus

Η εταιρεία Airbus σε συνεργασία με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο DLR, τις εταιρείες Rolls-Royce και Νeste ξεκίνησαν πρόσφατα τις πρώτες δοκιμές χρήσης βιοκαυσίμων 100% σε αεροσκάφη

0

Η αδράνεια των αερομεταφορών, λόγω πανδημίας, με επακόλουθο τη μείωση και της δραστηριότητας των εταιρειών κατασκευής αεροσκαφών φαίνεται πως έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για ανάπτυξη καινοτομιών.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Airbus σε συνεργασία με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο DLR, τις εταιρείες Rolls-Royce και Νeste ξεκίνησαν πρόσφατα τις πρώτες δοκιμές χρήσης βιοκαυσίμων 100% σε αεροσκάφη, στα πλαίσια του προγράμματος ECLIF3.

Η έρευνα περιλαμβάνει επίγειες και εναέριες δοκιμές με τη χρήση ενός αεροσκάφους Airbus 350-900, κατά τις οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της χρήσης βιοκαυσίμων, μεταξύ άλλων, προερχόμενων από ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια. Τα βιοκαύσιμα παρασκευάζονται με τη χρήση της μεθόδου της υδροεπεξεργασίας (μέθοδος εστεροποίησης για παραγωγή καυσίμου από βιομάζα). Επίσης, μέσω των δοκιμών, θα γίνει σύγκριση των εκπομπών των βιοκαυσίμων με εκείνες της ορυκτής κηροζίνης και κηροζίνης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Στις δοκιμές που πρόσφατα έχουν ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της Airbus στην Τουλούζη της Γαλλίας περιλαμβάνεται και μία πρώτη πτήση προκειμένου να γίνει επαλήθευση της λειτουργικής συμβατότητας του βιοκαυσίμου με τα συστήματα του αεροσκάφους.

Τα πορίσματα της έρευνας, σύμφωνα με το Olimerca, θα αποτελέσουν στήριξη στις συνεχόμενες προσπάθειες ευρείας χρήσης βιοκαυσίμων σε αεροσκάφη, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας για απαλλαγή της βιομηχανίας από εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.