Η τιμή του ελαιολάδου στο επίκεντρο της συνάντησης του Μάκη Βορίδη με την ΕΔΟΕ (upd)

  0

  Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι δυνατότητες λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της πολύ χαμηλής τιμής του ελαιολάδου στην Ελλάδα.

  Άπαντες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της διαμόρφωσης της τιμής του ελαιολάδου συνδέεται με την μεγάλη προσφορά, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου. Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό ελαιόλαδο επεβλήθησαν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να απολέσει σημαντικό τμήμα της διοχέτευσης της στην αμερικανική αγορά και να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται συνολικά οι τιμές στο ελαιόλαδο.

  Για την αντιμετώπιση της κατάστασης όλοι συμφώνησαν ότι το μέτρο αποθεματοποίησης δεν αποτελεί λύση και δεν θα έφερνε αποτελέσματα στην ελληνική αγορά.

  Αντιθέτως, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής της ελαιοκομίας αλλά και για την ενίσχυση των προωθητικών δράσεων και τη στήριξη της εμπορευσιμότητας του ελαιολάδου.

  Τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου αλλά και οι φορείς που τη συγκροτούν, συμφώνησαν να εργαστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα θέτει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Υπουργού με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου η οποία έχει οριστεί για την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 στις 12.00 μ.μ.

  H ανακοίνωση της ΕΔΟΕ

  Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΕ (Γιαννούλης- ΣΠΕΛ, Ζαβάκος-ΣΕΒΙΤΕΛ, Καραγιάννης-ΠΑΣΕΛ, Καραπάνος-ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, Οικονόμου-ΕΔΟΕ) συναντήθηκε μαζί του, χθές 18/2/20.

  Κατά την συνάντηση η οποία έγινε παρουσία της Υφυπουργού κας Αραμπατζή, του Γεν.Γραμματέα κ. Στρατάκου και της Γεν.Διευθύντριας Τροφίμων κας Παπαδημητρίου, έγινε αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου και στις χαμηλές τιμές του.
  Διερευνήθηκε η πιθανότητα λήψης μέτρων για την διόρθωση της αγοράς καθώς και το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιο θετικό για τους παραγωγούς αποτέλεσμα αν εξαγγελθεί το μέτρο της Ιδιωτικής αποθεματοποίησης και στην χώρα μας (ως γνωστόν δεν επέφερε κάποιος ικανοποιητικό αποτέλεσμα ούτε στην Ισπανική αγορά).

  Από την γενικότερη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη καταγραφής των προβλημάτων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας παραγωγής του τομέα, από την ελαιοκαλλιέργεια, την ελαιοποίηση,
  τυποποίηση, διακίνηση, εμπορία, προβολή και εξαγωγή.

  Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη επανάληψης της συνάντησης στις 10/3/20 (12.00 μμ) με ποιό διευρυμένη σύνθεση και λεπτομερή προετοιμασία, τόσο από πλευράς των υπηρεσιακών
  παραγόντων του ΥπΑΑΤ όσο και της ΕΔΟΕ, με συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις.