Έρευνα για ανάδειξη του Μεσσηνιακού ελαιολάδου

  0


  Πηγή (κείμενο – φωτογραφία): kalamata.gr

  Διετής ερευνητική μελέτη για το ελαιόλαδο από Κορωνέικη και το ΠΟΠ Καλαμάτα ξεκινά από το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ερευνητικού οργανισμού ΕΛΓΟ "Δήμητρα", με χρηματοδότηση από τους Δήμους του Νομού Μεσσηνίας.

  Την προσπάθεια αυτή γνωστοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξενογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης και, εκ μέρους του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", ο Παναγιώτης Κάτσαρης.

  Ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε τα εξής: "Αρχίζει μία δραστηριότητα εξαιρετικής σημασίας, η οποία έχει σχέση με το λάδι. Αυτή τη δραστηριότητα έχει ξεκινήσει και συντονιστής είναι ο ΕΛΓΟ 'Δήμητρα', το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. Θα δώσει ευεργετικά αποτελέσματα, είναι επιστημονική προσπάθεια για το ελαιόλαδο μας και τα χημικά του στοιχεία, και συνδέεται άμεσα με την προβολή του.
  Για την προβολή του ελαιολάδου και, μάλιστα, του μεσσηνιακού έχουν υπάρξει εκτός Μεσσηνίας κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν.

  Ο Δήμος Καλαμάτας μετέχει στην προσπάθεια αυτή και ηθικά και οικονομικά. Θα υπογράψουμε και μία προγραμματική σύμβαση, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει λάβει σχετική ομόφωνη απόφαση.

  Χαίρομαι διότι και οι άλλοι Δήμοι του Νομού συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Επιτέλους, ας κάνουμε κάτι οργανωμένο και σωστό για το χρυσάφι μας, που είναι το ελαιόλαδό μας".

  Την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας εμπράκτως δήλωσαν και οι κ. Ξενογιάννης και Μερκούρης, εκ μέρους των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας. Λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την πρωτοποριακή, σε επίπεδο χώρας, ερευνητική ενέργεια έδωσε ο κ. Κάτσαρης, αναφέροντας ότι θα απασχοληθούν σε αυτήν δύο ερευνητές, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

  Ο σκοπός του έργου
  Βασικός σκοπός του έργου, το οποίο θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Ελαιολάδου Καλαμάτας, θα είναι τα αποτελέσµατα των χηµικών αναλύσεων που θα προκύψουν να χρησιµοποιηθούν για την ενηµέρωση των αγροτικών οργανώσεων και των καταναλωτών σχετικά µε την υφιστάµενη ποιοτική κατάσταση του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του Μεσσηνιακού Ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτα), ως επώνυµου εθνικού προϊόντος. Επιδιώκεται, ακόμη, η διερεύνηση των σηµείων της παραγωγικής διαδικασίας που επιδέχονται βελτιστοποίηση. Επίσης, τα αποτελέσµατα της µελέτης θα αποτελέσουν σηµαντική βάση δεδοµένων για τη Μεσσηνία, που θα πρωτοπορήσει στο συγκεκριµένο τοµέα, καθώς και υπόβαθρο για βελτίωση – διόρθωση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα. Τέλος, θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη ενώπιον του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των θέσεων της χώρας µας σε σχέση µε τον καθορισµό των ορίων στα διάφορα χηµικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για το εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο.