Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Στερεά βροχή;

Μεξικανός επιστήμονας υποψήφιος για το Παγκόσμιο Βραβείο Νερού

Στερεά βροχή, ένα σύστημα που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση πόσιμου νερού και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή τροφίμων, ιδίως σε περιοχές με χαμηλές βροχοπτώσεις και ξηρασία. Το σύστημα αυτό, επιδιώκει να αξιοποιήσει το νερό της βροχής, λύνοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας και βελτιστοποιώντας τις καλλιέργειες. Ο δημιουργός αυτού του προϊόντος Sergio Jesús Rico Velasco, ερευνητής στο Εθνικό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο (IPN) υποστήριξε: “Η βροχόπτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εκτιμήσουμε για να επιβιώσουμε. Αν ο περιορισμός της συγκομιδής της βροχής είναι ο χώρος αποθήκευσης, η λύση είναι η στερεοποίησή της και έχουμε καταφέρει με αυτή την τεχνολογία, μετά από πολλά χρόνια πειραμάτων, να αυξήσουμε τη χρήση του νερού έως και 50%”.

Εικόνα 1. Ο Sergio Jesús Rico Velasco και το κοκκώδες ή στερεό προϊόν (στερεά βροχή)

Ο Sergio Jesús Rico Velasco για το πρόγραμμα του Solid Rain, έλαβε το Εθνικό Βραβείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος από το Ίδρυμα Miguel Alemán το 2002 και είναι υποψήφιος για το Παγκόσμιο Βραβείο Νερού από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Νερού (IWMI) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η στερεά βροχή είναι μια τεχνολογική εξέλιξη που, με τη χρήση πολυμερών που βασίζονται σε παράγωγα καλίου (Κ) και άνθρακα (C), διατηρεί την υγρασία στις ρίζες των φυτών. “Όπως κάθε σύστημα άρδευσης, έτσι και αυτό έχει ως στόχο να φέρει υγρασία στις ρίζες των φυτών. Όταν εφαρμόζεται αυτό το πολυμερές στο νερό, τα άτομα άνθρακα που είναι δεσμευμένα από τα ιόντα απελευθερώνονται και το νερό μετατρέπεται από υγρό σε κοκκώδες ή στερεό, το οποίο διατηρεί την υγρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το φυτό, μέσω των συστημάτων άρδευσης, καταφέρνει να δεσμεύσει το 10-15% του παρεχόμενου νερού, καθώς το 85-90% του νερού χάνεται ή εξατμίζεται. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση νερού. Επιπλέον δήλωσε ότι: “Οι στατιστικές δείχνουν ότι στις άγονες και ημίξηρες ζώνες, όπως στη Zacatecas, περίπου το 80% του γλυκού νερού της πόλης χρησιμοποιείται για τη γεωργία, οπότε η κακή εφαρμογή του νερού στη γεωργία αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική απώλεια. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση νερού στη γεωργία κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό, θα έχουμε περισσότερο πόσιμο νερό διαθέσιμο για τις πόλεις και τον πληθυσμό. Για κάθε κιλό πολυμερών, μπορούν να στερεοποιηθούν 500 λίτρα νερού και η μέση διάρκεια ζωής της στερεάς βροχής υπολογίζεται σε δέκα χρόνια, αν και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του νερού, διότι αν πρόκειται για σκληρό νερό, η ενεργός διάρκεια ζωής του μειώνεται.

Τέλος, πρόσθεσε ότι με την αποθήκευση της στερεάς βροχής, οι αγρότες δεν χρειάζεται να περιμένουν την περίοδο των βροχών για να πραγματοποιήσουν τη φύτευση και λόγω της μονιμότητας της υγρασίας, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι εγγενής. “Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περισσότερο από το 95% των εργασιών που έχουμε εφαρμόσει στερεά βροχή σε αναδασώσεις, έχουμε επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα”.

Πηγή: terceravia.mx

Πηγή φωτογραφιών: elcolectivo.com.ar, terceravia.mx, aim2flourish.com