Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πυρηνέλαιο: περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική συνεισφορά ενός τροφίμου που προέρχεται από τον ελαιώνα

τα πυρηνελαιουργεία αποτελούν οικολογικούς σταθμούς κυκλικής οικονομίας του ελαιοκομικού τομέα

Από το Ελιά & Ελαιόλαδο και το olivenews.gr,  [Πυρηνέλαιο, ο άγνωστος εξάδελφος του ελαιολάδου την εποχή της ακρίβειας] πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα πυρηνελαιουργεία, τα οποία αξιοποιούν τον πυρήνα που παράγεται στα ελαιοτριβεία κατά την έκθλιψη του ελαιόκαρπου με σκοπό την παραγωγή ελαιολάδου, με την παραγωγή πυρηνελαίου και άλλων πολύ χρήσιμων υποπροϊόντων, ενώ αποτελούν οικολογικούς σταθμούς κυκλικής οικονομίας του ελαιοκομικού τομέα.

Η μελέτη που ετοίμασε ο Juan Vilar, με τίτλο: «Ο τομέας παραγωγής πυρηνελαίου: περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνεισφορές ενός τροφίμου που προέρχεται από τον ελαιώνα», αναλύει τον στρατηγικό ρόλο του πυρηνελαίου για όλη την ελαιοκομία.

  • Η Ισπανία είναι ο κορυφαία παραγωγός πυρηνελαίου στον κόσμο με το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.
  • Η ενεργειακή συνεισφορά με τη μορφή βιομάζας, κουκούτσια ελιάς και πυρήνων, επιτρέπει την εξοικονόμηση 1,5 εκατομμυρίου m3 ορυκτών καυσίμων ετησίως.
  • Οι ραφιναρίες παράγουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία για τις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών.

Ο τομέας της ελιάς παράγει μια ποσότητα υδαρούς ακατέργαστου πυρήνα (alperujo -αλπερούχο) κατά την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στα ελαιοτριβεί, που αντιστοιχούν μεταξύ 13 και 18 εκατομμυρίων τόνων παγκοσμίως. Στην Ισπανία, ο όγκος αυτός κυμαίνεται μεταξύ 5 και 9 εκατομμυρίων τόνων ανάλογα με την εσοδεία, λαμβάνοντας διάφορα πολύτιμα υποπροϊόντα όπως το πυρηνέλαιο. 

Σε εθνικό επίπεδο Ισπανίας, ο βιομηχανικός ιστός της επεξεργασίας του alperujo αποτελείται από 52 μονάδες παραλαβής και 9 ραφιναρίες που έχουν επενδύσει κοντά στα 210 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, κυρίως στην κατασκευή λιμνοδεξαμενών και γραμμών παραλαβής όπως επίσης σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.

Ένα από τα κύρια προϊόντα του κλάδου είναι το πυρηνέλαιο, του οποίου η Ισπανία είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο. Από τους 200.000 τόνους πυρηνελαίου που παράγονται παγκοσμίως ανά εσοδεία, η Ευρώπη ηγείται τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση, με την Ισπανία να αντιπροσωπεύει το 60% της παραγωγής, αν και μόνο το 6% της κατανάλωσης.

Οι ενεργειακές συνεισφορές που προέρχονται από την επεξεργασία του alpeorujo είναι κυρίως το κουκούτσι της ελιάς και ο πυρήνας καθώς είναι υποπροϊόντα που αποτελούν πηγές ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας που υποκαθιστούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα ορυκτών καυσίμων.

Ομοίως, οι μονάδες ραφιναρίας προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία για τις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Αξίζει να επισημανθούν συστατικά όπως οι φαινουργεί 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, όλες σταθερές, με επιχειρηματικό κύκλο εργασιών άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ ανά εσοδεία, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής τροφίμων και ενέργειας. Υποστηρικτικό ρόλο παίζει και η θέση των εργοστασίων σε μικρές και μεσαίες πόλεις, ευνοώντας την τοπική οικονομία, την περιφερειακή συνοχή και την πληθυσμιακή διατήρηση.

Εσοδεία 2022/2023

Η χαμηλή συγκομιδή της εσοδείας 2022/2023 λόγω της ξηρασίας επηρέασε επίσης την επεξεργασία του αλπεορούχο. Ο όγκος περιορίστηκε στους 3,1 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με 6,3 στην προηγούμενη εσοδεία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), που αποτιμά η Εθνική Ένωση Εταιρειών Πυρηνελαίου (ANEO).

Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα alpeorujo στα ελαιοτριβεία αντικατοπτρίζεται επομένως στην παραγωγή ακατέργαστου πυρηνελαίου, με 99.400 τόνους, 25,7% λιγότερο από την προηγούμενη εμπορική περίοδο και πολύ μακριά από τη σταθερή μέση παραγωγή που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια, περίπου 130.000 τόνους ετησίως.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά στην αγορά του εξωτερικού, τα προσωρινά στοιχεία αυτής της εσοδείας καταγράφουν εξαγωγές περίπου 90.000 τόνων εξευγενισμένου πυρηνελαίου σε σύγκριση με 123.000 από την προηγούμενη εσοδεία. Επίσης, η εγχώρια αγορά παρουσίασε άνοδο 5,3% με πωλήσεις 19.180 τόνων συσκευασμένου πυρηνελαίου, που αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής ζήτησης σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανιών Τυποποίησης Βρώσιμων Ελαίων (ANIERAC), που αντιπροσωπεύει το 65% της αγοράς.

(Πνευματική ιδιοκτησία Juan Vilar, αποκλειστικά για το olivenews.gr)

Περισσότερα για το πυρηνέλαιο:

– Διάλογος για την ποιότητα και διατροφική αξία ελαιολάδου, πυρηνελαίου, σπορελαίων

– Όλη η Ημερίδα της 4Ε με θέμα: Ελαιόλαδο , Πυρηνέλαιο , Σπορέλαια (vid)

– Ελαιόλαδο – Πυρηνέλαιο – Σπορέλαια: Σχέσεις διατροφικής αξίας και οικονομίας

(φωτό, ευγενική παραχώρηση Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ)

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα