Προβληματίζει η λειτουργία πυρηνελαιουργείων στον Μελιγαλά

0

Η λειτουργία των πυρηνελαιουργίων, ενός απαραίτητου κρίκου για την λειτουργία των ελαιοτριβείων και στην περιβαλλοντική διαχείριση του ελαιοπυρήνα, βρίσκεται στο στόχαστρο τοπικών αρχών στην Οιχαλία.

Όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα gargalianoionline.gr, ο Δήμος Οιχαλίας ζητά από την Π.Ε. Μεσσηνίας και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αυτοψίες και μετρήσεις), δεδομένης της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί και της έντονης αγανάκτησης των κατοίκων εξαιτίας της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

Σε ανακοίνωση του Δήμου, σημειώνονται τα εξής:

Την 15/1/2020 με έγγραφό μας, προς το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Μεσσηνίας το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ζητήσαμε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αυτοψίες και μετρήσεις, οι οποίες επιθυμούσαμε να κοινοποιηθούν και στο Δήμο μας), δεδομένης της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί και της έντονης αγανάκτησης των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Κατσαρού, Μερόπης, Σκάλας, Σολακίου, Τσουκαλαιϊκων και Μελιγαλά, εξαιτίας της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

Η εν λόγω αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη και το γεγονός χρήζει άμεσης λύσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός αυτό συμβάλλει καταλυτικά στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην επιδείνωση των συνθηκών διαμονής των κατοίκων των ανωτέρω τοπικών κοινοτήτων.

Το συγκεκριμένο έγγραφο προσυπογράφεται από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Κατσαρού, Μερόπης, Σκάλας, Τσουκαλαίϊκων, Σολακίου και Μελιγαλά.

Η χρησιμότητα του πυρηνελαιουργείου

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΚΥΑ 127402/1487/Φ15/2016 – ΦΕΚΒ 3924/07-12-2016) ο ελαιοπυρήνας (αλεσμένος ελαιόκαρπος από τον οποίο έχει ληφθεί το 90% περίπου του ελαιολάδου με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης) που συγκεντρώνεται στα ελαιοτριβεία πρέπει να οδηγείται στα πυρηνελαιουργεία. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη διάθεση και απόρριψη στο περιβάλλον των στερεών και υγρών ελαιουργικών αποβλήτων.

Το πυρηνελαιουργείο επεξεργάζεται τον ελαιοπυρήνα. Στο πυρηνελαιουργείο με τη διαδικασία της ξήρανσης θα εξατμισθεί το νερό και με την εκχύλιση (απόσταξη) και διαχώριση θα αφαιρεθεί το λάδι, το πυρηνέλαιο όπως ονομάζεται, το οποίο έχει διάφορες χρήσεις. Το ξηρό πλέον υπόλειμμα που ονομάζεται πυρηνόξυλο αποτελεί καύσιμη ύλη με θερμαντική ικανότητα περίπου ίση με το ένα τρίτο (1/3) του πετρελαίου θέρμανσης και χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες, θερμοκήπια αλλά και σε οικιακούς λέβητες. Το πυρηνόξυλο είναι μια βιομάζα ιδιαίτερα φτηνή και οικονομική για τις βιομηχανίες και τις οικίες που παράγεται στον τόπο μας, δίνοντας δουλειά και κέρδος τοπικά με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι δηλαδή μια ανανεώσιμη φυσική βιομάζα που παράγεται σε ετήσια βάση από τα ελαιόδεντρα.