Καινοτομία στο ελαιοτριβείο για τη βελτίωση της ποιότητας του παρθένου ελαιολάδου

Η εφαρμογή χαμηλών θερμοκρασιών θα εξασφαλίζει ότι ο ελαιόκαρπος φτάνοντας στον σπαστήρα  θα έχει τη βέλτιστη θερμοκρασία.

0

Στην αναζήτηση νέων τεχνικών στο στάδιο της έκθλιψης στο ελαιοτριβείο με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στοχεύει νέο project που πραγματοποιείται στην Ισπανία.

Η Casas de Hualdo στο Τολέδο εγκατέστησε δοκιμαστικά στο ελαιοτριβείο της κρυογονική σήραγγα, από την οποία θα διέρχονται οι ελιές κατά την παραλαβή τους.

Η εφαρμογή χαμηλών θερμοκρασιών θα εξασφαλίζει ότι ο ελαιόκαρπος φτάνοντας στον σπαστήρα  θα έχει τη βέλτιστη θερμοκρασία. Μένει να διαπιστωθεί αν η παραπάνω τεχνική θα έχει ευεργετική επίδραση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.

Όπως μας ενημερώνει σχετικά η Olimerca πρόκειται για  πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση της FEDER με προϋπολογισμό ύψους 419.230 €, αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Αναλυτικής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Castilla- La Mancha και ομάδας οργανοληπτικής ανάλυσης του Montes de Toledo.