Ρόδος: Κλειστό το πυρηνελαιουργείο – Προβλήματα στα ελαιοτριβεία

0

Από τον αναγνώστη του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο και του Olivenews.gr κ. Στέφανο Γέροντα, ελαιουργό από τον Αρχάγγελο Ρόδου, λάβαμε και δημοσιεύουμε μια κατατοπιστική επιστολή στην οποία παρουσιάζει τα προβλήματα στη λειτουργία 5 διφασικών ελαιοτριβείων του νησιού, λόγω της μη επαναλειτουργίας του πυρηνελαιουργείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη συνδρομή της οποίας ζητούν τα μέλη της νεοσύστατης εταιρείας ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε, ώστε το εκσυγχρονισμένο πλέον πυρηνελαιουργείο -το μόνο που υπάρχει στη Ρόδο- να λειτουργήσει νόμιμα και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές επιταγές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Μια βιομηχανική μονάδα απαραίτητη εκ του νόμου, στην αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου.

Υπόμνημα- Ενημερωτική Επιστολή

Ρόδος, 15/01/2020

ΠΡΟΣ: ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (Περιοδικό)

Σε συνέχεια της διάστασης που έχει λάβει το θέμα της έκθλιψης του ελαιόκαρπου στο νησί μας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, ο καθένας από την πλευρά του, οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων στη Ρόδο αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε δια του παρόντος για τα κάτωθι:

Προβλήματα στη λειτουργία ελαιοτριβείων – Πυρηνελαιουργείο

Από  τις αρχές του τρέχοντος έτους, διαισθανόμενοι το διαφαινόμενο πρόβλημα από την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στο νησί μας, λόγω της λήξη της σύμβασης μίσθωσης του πυρηνελαιουργείου από την εταιρεία που το εκμεταλλευόταν για αρκετά χρόνια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η λειτουργία των διφασικών και τριφασικών ελαιοτριβείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, αρκετοί από εμάς, τους ελαιουργούς, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε την ΕΑΣΔ  (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου) και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να μας βοηθήσει, όπως πάντα, για το πρόβλημα του πυρηνελαιουργείου.

Σε όλο αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συσκέψεις στα γραφεία της ΕΑΣΔ, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι για το διαφαινόμενο πρόβλημα και να βρεθεί τρόπος να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και απρόσκοπτη διάθεση του ελαιοπυρήνα προς το μόνο πυρηνελαιουργείο, που έχει το νησί μας.

Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με δική της πρωτοβουλία και την συμμετοχή όλων των φορέων, επιδιώκοντας όλοι μαζί να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Στο διάστημα αυτό, υπήρξαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες (πυρηνελαιουργοί) από άλλα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέφτηκαν το πυρηνελαιουργείο μας, για να ελέγξουν την κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του, κατά τους θερινούς μήνες. Κατά τον έλεγχό τους, διαπίστωσαν τις μεγάλες και δαπανηρές φθορές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και την έλλειψη όλων των αδειοδοτήσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Στα μέσα Αυγούστου, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία όλων των φορέων ενημερωθήκαμε για το αδιέξοδο. Βλέποντας το, μιας και το πυρηνελαιουργείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την νόμιμη λειτουργία όλων των ελαιοτριβείων, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, με την σύμφωνη γνώμη της ΕΑΣΔ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (η οποία μάλιστα μας παρότρυνε να το αναλάβουμε, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη και μας είπε ότι θα είναι στο πλευρό μας σε αυτή την προσπάθεια για το καλό του νησιού μας), να  δημιουργήσουμε ως ελαιοτριβείς την εταιρεία ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε. η οποία θα αναλάμβανε τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου δια της μισθώσεώς του από την ιδιοκτήτρια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου.

Αναλάβαμε ως υπό ίδρυση εταιρεία στα αρχές Σεπτεμβρίου, ένα τιτάνιο έργο ανασυγκρότησης και λειτουργικής αποκατάστασής του και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία σειρά δυσεπίλυτων προβλημάτων που ξεκινούσαν από τη εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και κατέληγαν στην παραγγελία για την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού του εξοπλισμού, έτσι ώστε να καταστεί αυτός ξανά ασφαλής, λειτουργικός, αποδοτικός και συνάμα νόμιμος. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως μέσα σε έναν εξαιρετικά ασφυκτικό χρονικό διάστημα δύο μηνών, όλο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως ακατόρθωτο, μιας και ο ηλεκτρομηχανολογικός του εξοπλισμός κατασκευάζεται κατόπιν ειδικών μελετών από εξειδικευμένους μηχανολόγους μηχανικούς και ανατίθεται η κατασκευή τους σε εξειδικευμένες εταιρείες (δεν υπάρχει ετοιμοπαράδοτος). Παρόλα αυτά καταφέραμε να υπερβούμε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και συνάμα να εντάξουμε τον εκσυγχρονισμό του πυρηνελαιουργείου στο πρόγραμμα LEADER στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, στο διάστημα αυτό των δύο μηνών, καταφέραμε να προχωρήσουμε την σύνταξη των μελετών που απαιτούνται για την εκ νέου αδειοδότησή του πυρηνελαιουργείου (ΑΕΠΟ, Μηχανολογικές Μελέτες, Μελέτη Πυρασφάλειας, Τοπογραφικά Σχεδιαγράμματα, Βεβαιώσεις Χρήσεων Γης και Όρων Δόμησης, Μελέτες Οριοθέτησης Ρεμάτων κλπ.). Επίσης, κατασκευάσαμε τριπλάσιους υπαίθριους αποθηκευτικούς χώρους του ελαιοπυρήνα για την προσωρινή φύλαξη του, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις δυνατότητες και το χρονικό διάστημα λειτουργίας όλων των ελαιοτριβείων, λόγο της μεγάλης ελαιοπαραγωγής . Καθαρίσαμε όλους τους κτηριακούς και προαύλιους χώρους του εργοστασίου, μεταφέροντας στην χωματερή ένα τεράστιο όγκο απορριμμάτων που βρισκόντουσαν εντός του εργοστασίου. Για όλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις (τα ανάλογα παραστατικά δαπανών, των μελετών καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό) που είναι στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

Αρωγοί στην αρχική μας προσπάθειά, σε αντίθεση με τις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει σήμερα δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ήταν τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και ο Δήμος Ρόδου, καθώς και η ΕΑΣΔ, φορείς οι οποίοι επέδειξαν την απαραίτητη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε και εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων τους και της νομιμότητας, μας συμπαραστάθηκαν προκειμένου να επιλυθούν. Αντίστοιχη ήταν και η στήριξη από τους συνάδελφους ελαιοτριβείς.

Ξαφνικά όμως, και χωρίς κάποια περαιτέρω αφορμή, κατά την γνώμη μας, η στάση αυτή της Περιφέρειας άλλαξε. Χωρίς προηγούμενη, άμεση επικοινωνία με κάποιον από τους εμπλεκόμενους στην εταιρεία που έχει αναλάβει το πυρηνελαιουργείο, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης, όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος, προέβησαν σε ένα μπαράζ δηλώσεων στα τοπικά μέσα, χαρακτηριζόντας «εκβιασμό» την απεύθυνση μας σε αυτούς και τονίζοντας ότι δεν είναι δική τους ευθύνη η εξεύρεση λύσης, καθώς τα ελαιοτριβεία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις (Δημοσίευμα της Ροδιακής της 06.12.2019, https://www.rodiaki.gr/article/427246/h-perifereia-den-ekbiazetai-dhlwnei-o-fil-zannetidhs-gia-to-thema-twn-elaiotribeiwn).

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το πυρηνελαιουργείο είχε ήδη από το 2015 οχλήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη συμμόρφωση του με τη κείμενη νομοθεσία και την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών λειτουργίας. Παρόλα αυτά, δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια νομιμοποίησης του πυρηνελαιουργείου από την προηγούμενη ιδιοκτησία, με αποτέλεσμα το Μάιο του 2016 το τμήμα Βιομηχανίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να προχωρήσει στη σφράγιση της επιχείρησης με μολυβδοσφραγίδα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Το πυρηνελαιουργείο εντούτοις συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα ως τον Μάρτιο του 2019, παραλαμβάνοντας τις ελαιοπυρήνες από όλα τα ελαιοτριβεία του νησιού της Ρόδου. Εδώ τίθεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα, πως μια επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας, υπό καθεστώς σφράγισης, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σήμερα ενώ γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να λειτουργήσει νόμιμα και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές επιταγές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, και όλα αυτά μέσα σε διάρκεια 2 μηνών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει αυτή την προσπάθεια τόσο εχθρικά.

Οφείλουμε δε να σημειώσουμε, ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από τα δελτία τύπου του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου και τις ανακοινώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζανεττίδη, ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που παραβίασαν την μολυβδοσφραγίδα του σφραγισμένου πυρηνελαιουργείου, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Χατζημάρκος σε συνέντευξη τύπου, αφού αυτό είχε γίνει από το 2016 από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και ούτε είχαμε προλάβει ακόμη να το λειτουργήσουμε εμείς ως εταιρεία. Το πυρηνελαιουργείο λειτουργούσε και παραλάμβανε ελαιοπυρήνα με τα όποια προβλήματα και ελλείψεις είχε μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2019 από τους προηγούμενους μισθωτές, για τις ελαιοπυρήνες δε που στέλναμε όλοι οι ελαιοτριβείς σε αυτό εκδίδαμε τα ανάλογα παραστατικά (Δελτία Αποστολής  και Τιμολόγια Πώλησης), το ίδιο έπρατταν και όλοι οι μεταφορείς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και αναλάβαμε εμείς ως νέοι μισθωτές το πυρηνελαιουργείο, ως και τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, που το Τμήμα Βιομηχανίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  κοινοποίησε έγγραφο προς τη ΔΕΔΗΕ (έγγραφο της 12.12.2019) για παράνομη λειτουργία σφραγισμένης επιχείρησης και με την εντολή αυτή η ΔΕΔΗΕ προχώρησε στην διακοπή της ηλεκτροδότησης του υπό ανακατασκευή πυρηνελαιουργείου, το μόνο που πράξαμε σε αυτήν την περίοδο ήταν να αξιολογήσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες για την έγκαιρη λειτουργία του επιδιορθώσεις- επισκευές και αντικαταστάσεις μεγάλων τμημάτων του ηλεκτρομηχανολογικού του εξοπλισμού. Καθώς ολοκληρωνόταν τμηματικά η επισκευή των επί μέρους τμημάτων του μηχανολογικού εξοπλισμού, ήταν φυσικά απαραίτητο να τεθούν σε δοκιμή και για σύντομο χρονικό διάστημα σε πραγματική λειτουργία τα τμήματα που έχουν επιδιορθωθεί-επισκευαστεί  από τις συνεργαζόμενες εταιρείες και τους αρμόδιους τεχνικούς, στους οποίους είχαμε αναθέσει την εργασία αυτή, έτσι ώστε να ελεγχθούν από εμάς και να παραληφθούν χωρίς περαιτέρω προβλήματα και ελαττώματα. Επομένως, η εντολή για διακοπή του ρεύματος ουσιαστικά αναφέρετο στην προηγούμενη εκ του 2016 σφράγιση του πυρηνελαιουργείου, υπό του προηγούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος και όχι στην προσπάθεια ανακατασκευής και επαναλειτουργίας του υπό τους νέους μισθωτές, πράγμα που επιβάλλει και η κοινή λογική, αφού σε διαφορετική περίπτωση σε καμία νέα, υπό σύσταση επιχείρηση ή βιομηχανία δεν θα έπρεπε να διατίθεται ρεύμα, για παραλείψεις και για παρανομίες που αφορούν προηγούμενη μισθώτρια εταιρεία. Να σημειωθεί δε ότι είχε προηγηθεί έλεγχος από σχετικό τεχνικό κλιμάκιο της ΔΕΔΗΕ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία και μας συμβούλεψε να αντικαταστήσουμε τον κεντρικό πίνακα του υποσταθμού, που είχε καταστραφεί κατά την χρήση του προηγούμενου έτους, πράγμα το οποίο και επράξαμε με τις αντίστοιχες ιδιωτικές μας δαπάνες.

Επίσης, σε συνέχεια των λεγομένων των κ. Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη, δεν επιδιώξαμε σε καμία περίπτωση να εκβιάσουμε κανένα φορέα, ούτε την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, ούτε την ΕΑΣΔ, ούτε τον Δήμο Ρόδου, ούτε τους ελαιοπαραγωγούς, εν αντιθέσει αυτό που κάναμε ήταν να ενημερώσουμε όλους για τις δυσκολίες που κρίναμε ότι θα αντιμετωπίσει το πυρηνελαιουργείο και κατ’ επέκταση όλα τα ελαιοτριβεία της Ρόδου, τα οποία και αφορά επίσης άμεσα το ζήτημα, και να ζητήσουμε την βοήθεια, την κατανόηση και την στήριξη τους, όπως έχουμε λάβει πολλές φορές στο παρελθόν, γνωρίζοντας ότι ήταν ζητήματα που θα συναντούσαμε μπροστά μας. Το κύριο αίτημα μας αφορούσε στην εύρεση από κοινού ενός χώρου προσωρινής φύλαξης της ελαιοπυρήνας, μιας και ο υπάρχον χώρος στις εγκαταστάσεις του πυρηνελαιουργείου δεν θα επαρκούσε σε καμία περίπτωση, λόγω της προβλεπόμενης τεράστιας ελαιοπαραγωγής για φέτος. Ανάλογες πρωτοβουλίες άλλωστε για από κοινού εύρεση λύσης έχουν εκδηλώσει οι πυρηνελαιουργοί, οι ελαιοτριβείς και οι παραγωγοί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλη ετήσια ελαιοπαραγωγή, όπως αυτή της Μεσσηνίας κλπ. που έχουν ζητήσει την συνδρομή των αντίστοιχων Περιφερειών για την επίλυση αυτού του περιστασιακού προβλήματος.  Ο Δήμος της Ρόδου, μέσω της Αντιδημάρχου Καθαριότητας ανταποκρίθηκε καταρχήν θετικά σε πρώτη φάση. Εν συνεχεία όμως και μέσω του σχετικού δελτίου τύπου του Περιφερειάρχη προς έκπληξη μας διαπιστώσαμε πως ο ίδιος χαρακτήρισε ως «εκβιασμό» από μέρους μας προς τον Δήμο και την ΔΕΥΑΡ την παραπάνω πρόταση. Αν αυτό θεωρείται «εκβιασμός», τότε μάλλον κάθε προσπάθεια συνεργασίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων, για την εξεύρεση λύσης σε υπάρχοντα προβλήματα, θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται με τον ίδιο τρόπο!

Ακόμη, συζητήθηκε πολλάκις το θέμα του περιορισμένου χρόνου για την ολοκλήρωση της πολύπλοκης διαδικασίας αδειοδότησης, μιας και ήταν προφανές ότι όποιος και αν αναλάμβανε το πυρηνελαιουργείο, ακόμη και οι επιχειρηματίες του κλάδου εκ Κρήτης και Πελοποννήσου που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσα στο καλοκαίρι (και εν συνεχεία το απέσυραν), δεν θα προλάβαιναν να έχουν αδειοδοτηθεί προκειμένου να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο τον Νοέμβριο του 2019. Δεδομένου ότι το πυρηνελαιουργείο τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια λειτουργεί σε καθεστώς ανομίας και χωρίς άδεια λειτουργίας, γεννάται το εύλογο ερώτημα τι πραγματικά θέλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως εποπτεύουσα και αδειοδοτούσα αρχή: να συνδράμει στην οριστική επίλυση του προβλήματος, με την συμμετοχή των ελαιοτριβέων που τους αφορά άλλωστε και άμεσα το ζήτημα, μιας και η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου είναι εκ του νόμου απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία όλων των ελαιοτριβείων, διφασικών και τριφασικών, ή να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας σε όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Σημειώνουμε εδώ ότι το Πυρηνελαιουργείο της Ρόδου, είναι το μόνο που υπάρχει στην Περιφέρεια.

Αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις όμως περί της συνδρομής της για οριστική επίλυση του ζητήματος και παρά τις συνεχείς δηλώσεις της Περιφέρειας καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε τοπικά μέσα για την ανάγκη να εξευρεθεί λύση για το πυρηνελαιουργείο, δηλώνοντας μάλιστα ότι αποτελεί το κατ’εξοχήν μέλημα της, ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες η δημιουργία οδικού κόμβου, οριοθέτησης ρέματος, διαδικασίες αδειοδότησης που δεν έχουν ζητηθεί για τις συνορεύουσες βιομηχανίες και τα Δημοτικά Σφαγεία Ρόδου, αφού άλλωστε αν είχαν ζητηθεί προηγουμένως το ζήτημα θα είχε ήδη επιλυθεί για το συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.), που λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως Βιομηχανική Περιοχή! Και όχι μόνον αυτό, αλλά παρά τις προαναφερόμενες δηλώσεις, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έφτασε να προτρέψει τους αγανακτισμένους ελαιοπαραγωγούς, να απευθυνθούν στα «6 νόμιμα ελαιοτριβεία του νησιού», αναφερόμενος στα τριφασικά ελαιοτριβεία του νησιού, χρωματίζοντας τα υπόλοιπα, νέας τεχνολογίας ελαιοτριβεία ως παράνομα, όπως αφήνει να εννοηθεί εξ αντιδιαστολής.

Χαρακτηριστικά, στο δημοσίευμα της «Δημοκρατικής» της 7.8.2019, με δηλώσεις του τότε αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Φλεβάρη, ο ίδιος δήλωσε κατά λέξη: «Όπως είναι γνωστό, κάθε ελαιουργείο οφείλει να έχει σύμβαση με πυρηνελαιουργείο προκειμένου το υποπροϊόν (ανάλογα την φύση του, αν είναι διφασικό ή τριφασικό κ.λπ.) να αδειοδοτηθεί. Αυτό ισχύει τόσο στην Ρόδο όσο και στα Δωδεκάνησα. Είναι από τις βασικές και απαραίτητες υποδομές στον τόπο μας. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση και θα είμαστε έτοιμοι με ενεργές υποδομές ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τόσο τα νοικοκυριά όσο και τους παραγωγούς μας» (Πηγή: https://www.dimokratiki.gr/07-08-2019/aparaititi-i-leitoyrgia-pyrinelaioyrgeioy/). Στο σημείο αυτό, νομίζουμε λοιπόν ότι δικαιούμαστε μια απάντηση από την Περιφερειακή Αρχή, με ποιον ακριβώς τρόπο έχει βεβαιώσει την νομιμότητα των μεν και την παρανομία των δε και μάλιστα έχει αυτή την βεβαιότητα  ώστε να την εκφράζει κατηγορηματικά στον δημόσιο της λόγο, δημιουργώντας εντυπώσεις για άλλη μια φορά στην κοινωνία και τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι πραγματικά απαιτεί ο νόμος για την λειτουργία των ελαιοτριβείων.

Σε άλλο δε σημείο του προαναφερόμενου δελτίου τύπου, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρεται στην προσπάθεια της Περιφέρειας να βοηθήσει τα ελαιοτριβεία στην διαδικασία αδειοδότησης, αναφέροντας αόριστα ότι υπάρχει λύση, ελάχιστου κόστους την οποία δεν ακολουθούν τα ελαιοτριβεία, μη κατονομάζοντας την όμως και μη κοινοποιώντας την προς εμάς, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτήν. Μιας και αναφέρεται λοιπόν, στην «κοινή λογική» στη συνέντευξη του, θα θέλαμε να μας υποδείξουν τα αρμόδια τμήματα την προφανή αυτή, ελάχιστου κόστους λύση, γιατί αντίστοιχα η κοινή λογική ορίζει ότι αν αυτή υπήρχε, δεν θα μπαίναμε στην διαδικασία να επενδύσουμε τόσο χρόνο και χρήμα στην επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου, ούτε βέβαια οι ίδιοι θα είχαν δηλώσει ότι η επαναλειτουργία του είναι πρώτη στις προτεραιότητες τους, φάσκοντας και αντιφάσκοντας διαρκώς.

Θα πρέπει δε να τονίσουμε και πάλι, για να γίνει κατανοητό πλήρως, ότι η ανάληψη της ευθύνης του πυρηνελαιουργείου από μέρους μας, τουλάχιστον για φέτος, ήταν μονόδρομος, αν θέλαμε να λειτουργήσουν νόμιμα τα ελαιοτριβεία της Ρόδου. Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση θα ήμασταν, τόσο εμείς όσο και οι παραγωγοί, όμηροι μιας διαφορετικής κατάστασης και αυτός ήταν ο λόγος που, παρά το ελάχιστο χρονικό διάστημα που είχαμε μπροστά μας για την επανακατασκευή και αδειοδότηση του, παρά το τεράστιο προβλεπόμενο κόστος, δεχθήκαμε κάποιοι εξ ημών να το αναλάβουμε. Άλλωστε, στην αρχή εκδήλωσαν ενδιαφέρον 6 ελαιοτριβείς, μένοντας εν συνεχεία μόνον 3 που δέχθηκαν να αναλάβουν την ολοκλήρωση της ανακατασκευής. Παρακαλούμε, λοιπόν την Περιφέρεια να παραλείψει βαριές εκφράσεις περί «εκβιασμού» κλπ, αφού καθίσταται προφανές ότι όλοι, ελαιοτριβείς, παραγωγοί, ΕΑΣΔ και Περιφέρεια θα έπρεπε να επιθυμούμε το ίδιο, απαραίτητο βήμα: την επίλυση του προβλήματος και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου.

Ακόμη και με την υπόδειξη έστω ενός αρμόζοντος χώρου προσωρινής αποθήκευσης της ελαιοπυρήνας, εγκεκριμένου από την Περιφέρεια και τον Δήμο, έως ότου να υλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης του πυρηνελαιουργείου, η λειτουργία των ελαιοτριβείων θα μπορούσε να συνεχίσει. Με κάποιου τύπου προσωρινή ή υπό όρους άδεια, εωσότου συγκεντρωθούν και ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες, μεμονωμένες άδειες από τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας, επίσης θα μπορούσε να επιλύσει έστω και προσωρινά, για την διάρκεια της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, το ζήτημα και να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο (διαδικασία ξήρανσης ελαιοπυρήνας). Ακόμα και η πρόταση για κατάθεση τροπολογίας του νόμου, για την προσωρινή λειτουργία πυρηνελαιουργείου, εφόσον αυτό είναι το μοναδικό στο νησί, κίνηση που αν είχε γίνει στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου θα είχε αποφευχθεί η σφράγιση του και η συνακόλουθη αναστολή λειτουργίας των ελαιοτριβείων μας, θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης. Οποιαδήποτε αντιπρόταση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα ήταν επίσης δεκτή από μέρους μας, εφόσον οδηγούσε σε κάποια ρύθμιση του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, θα μιλούσαμε για μια συνολική και δίκαιη λύση, η οποία θα προστάτευε σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον της Ρόδου και την δημόσια υγεία, μιας και πολλές φορές τα απόβλητα και ο ελαιοπυρήνας καταλήγουν στο δημόσιο υδροφόρο ορίζοντα, στα φράγματα και στην θάλασσα.

Πρόβλημα το οποίο θα γίνει ακόμη πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που η τουριστική σεζόν θα είναι στο απόγειο της και λόγω θερμοκρασίας, η μυρωδιά και η ρύπανση θα είναι ακόμα πιο έντονη. Η κοινή λογική, λοιπόν, και το πνεύμα του νομοθέτη, δεν θα προτιμούσαν άραγε μια προσωρινή, έστω, λύση, που τουλάχιστον θα πληρούσε τους βασικούς περιβαλλοντικούς κανόνες, έναντι της ρίψης των αποβλήτων στο περιβάλλον αδιακρίτως;;;

Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι η επιλογή ακραίων λύσεων και μια άνιση μεταχείριση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, μεταξύ των διφασικών και των τριφασικών ελαιοτριβείων, τα οποία λειτουργούν απρόσκοπτα, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή της Περιφερειακής Αρχής, η οποία διενεργεί ελέγχους κατά το δοκούν, ζητώντας εξηγήσεις μόνον από τα διφασικά ελαιοτριβεία που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και όχι συνολικά, όπως προβλέπει ο νόμος, χαρακτηρίζοντας παράνομα τα μεν διφασικά, νόμιμα τα δε τριφασικά συλλήβδην και ούτω καθ’ εξής, ενθυμούμενη το νόμο μόνο κατά περίσταση και όχι συνολικά. Και όχι μόνον αυτό, αλλά την 12η Δεκεμβρίου, το Τμήμα Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, προέβη σε έλεγχο σε ελαιοτριβεία δύο εξ ημών, τα οποία είχαν αναστείλει την λειτουργία τους από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ προσπάθησε να επικοινωνήσει και με ένα ακόμη τρίτο εξ ημών (το οποίο είχε κλείσει ήδη οριστικώς για την φετινή ελαιοκομική περίοδο), και τα 3 στην Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, ως προς την διάθεση των υγρών και στερεών αποβλήτων (κατσίγαρος και ελαιοπυρήνας), την ώρα που εκκρεμούσε η από 21.10.2019 κοινή αίτηση των ιδιοκτητών διφασικών ελαιοτριβείων προς την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. σχετικά με την ετήσια άδεια διάθεσης των υγρών τους αποβλήτων, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, μετά από την από το 2016 ανάκληση της αορίστου χρόνου σχετικής άδειας τους.

Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι από το 2017 η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ έχει τοποθετηθεί δημόσια για την διάθεση των αντίστοιχων υγρών αποβλήτων των τριφασικών ελαιοτριβείων, αρνούμενη να τα δεχθεί στον βιολογικό, η οποία «απορρίπτεται 100%», σύμφωνα και με το δημοσίευμα της Δημοκρατικής της 16ης.11.2017 (https://www.dimokratiki.gr/16-11-2017/ti-lei-diikisi-tis-devar-gia-ta-eleotrivia-tis-rodou/). Αποτέλεσμα αυτού, ήταν και  οι υπόλοιποι εξ ημών να θορυβηθούμε, καθώς, ως γνωρίζουμε, κανένας αντίστοιχος έλεγχος δεν έχει διενεργηθεί στα υπόλοιπα, τριφασικά ελαιοτριβεία του νησιού.

Υπενθυμίζουμε δε, ότι και τα 5 διφασικά ελαιοτριβεία, τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια ώστε να πληρούν τις επιταγές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έχουν αναστείλει η διακόψει οριστικά για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο τη λειτουργία τους από το τέλος Νοεμβρίου. Ειδικότερα, πρόκειται για τα ελαιοτριβεία: 1. ΧΑΡΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ (Μαριτσά), 2. ΚΑΣΤΑΜΟΥΛΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ (Θεολόγος), 3. Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΕ (Μαλώνα), 4. ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ (Αρχάγγελος), 5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ (Αρχάγγελος). Το 6ο διφασικό ελαιοτριβείο του νησιού, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει και ως τριφασικό, άλλαξε την λειτουργία του στα μέσα της σεζόν και αυτή τη στιγμή λειτουργεί, όπως τα υπόλοιπα τριφασικά. Τα 3 εξ αυτών είναι τα ελαιοτριβεία τα οποία συμμετέχουν στην εταιρεία ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε., όλοι όμως παραμένουν όμηροι της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοκομικής περιόδου και αδυνατώντας να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα των επιχειρήσεων, τους μισθούς των εργαζομένων τους και στερούμενοι οι 3 εξ αυτών την δυνατότητα να προχωρήσουν τις περαιτέρω διαδικασίες επισκευής και αδειοδότησης του πυρηνελαιουργείου, για το οποίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν ήδη πραγματοποιήσει τεράστιες δαπάνες, κινδυνεύοντας σήμερα με πλήρη οικονομική καταστροφή.

Ζητάμε λοιπόν την κατανόηση και συμβολή όλων, προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, ούτε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου στον τόπο μας να συνεχίσει την λειτουργία της ξανά μια βιομηχανική μονάδα, που να δίνει προοπτική και ελπίδα στον τόπο μας για ανάπτυξη και να μην έχει την τύχη άλλων βιομηχανιών του πρωτογενή τομέα, όπως είδαμε να συμβαίνει σε παρελθόντα έτη. Μιλάμε δε για μια βιομηχανική μονάδα απαραίτητη εκ του νόμου, στην αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου.

Αντιλαμβανόμαστε παράλληλα και πλήρως την ανησυχία των παραγωγών οι οποίοι πρόσκαιρα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σύνολο των ελαιοτριβείων και για αυτό τον λόγο και παρά τα όσα έχουμε κατηγορηθεί δημόσια, δεν προβήκαμε σε καμία καταγγελία εν μέσω ελαιοκομικής περιόδου, αλλά περιμέναμε το τέλος της, σε μία προσπάθεια να εφαρμοστεί επιτέλους μια κοινή πολιτική ελέγχου, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο της μη έγκαιρης έκθλιψης του ελαιόκαρπού τους.

Τέλος, θέλουμε να αναφέρουμε ότι με βάση τους ως τώρα χειρισμούς και τις εξελίξεις, είναι φυσικό να νιώθουμε μια κατάφωρη αδικία εις βάρος μας, καθώς έχοντας ξοδέψει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της προσωπικής μας περιουσίας και του προσωπικού μας χρόνου, ώστε να εκσυγχρονίσουμε τα ελαιοτριβεία μας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία και προσπαθώντας να εναρμονιστούμε με τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, για την προστασία του τόπου μας και της περιουσίας μας, έχουμε βρεθεί οι μόνοι έκθετοι και οι μόνοι υπόλογοι, ενώπιον των αρχών και της κοινωνίας.

Κατανοούμε, παρά την αντίθετη άποψη του κ. Χατζημάρκου, την υπόνοια του για πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά υπενθυμίζουμε ότι οι μεν καταγγελίες στις οποίες αναφέρεται έγιναν κατά το 2013, περίοδο κατά την οποία η Περιφέρεια δεν ήταν στην αρμοδιότητα του και πως το βασικό, κοινό αίτημα τους για ίση αντιμετώπιση από το νόμο και τις δημόσιες υπηρεσίες, είναι διαχρονικό και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Σε κάθε περίπτωση, δε θα έπρεπε να είναι κανένας πολίτης υπόλογος, και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια, όταν ζητεί τη συνδρομή των αρχών, δικαστικών και πολιτικών, για δικαιότερη και ίση αντιμετώπιση, ούτε θα έπρεπε να θεωρείται ότι βάλλουν προσωπικά εναντίον του εκάστοτε Περιφερειάρχη ή υπαλλήλου.

Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και κάναμε κάθε προσπάθεια για να δεσμευτούμε πως μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η Ρόδος θα έχει ένα σύγχρονο πυρηνελαιουργείο, που θα είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτό. Παρά τα προβλήματα, πρόθεση μας είναι να συνεχιστεί η πορεία αυτή, αλλά σε κάθε περίπτωση κανένας δεν κερδίζει από αυτή την αδιέξοδη κατάσταση!

 

Με εκτίμηση

 

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.                                                                                                  ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΡΟΔΟΥ

  1. ΧΑΡΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ (Μαριτσά),
  2. ΚΑΣΤΑΜΟΥΛΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ (Θεολόγος),
  3. Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΕ (Μαλώνα),
  4. ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ (Αρχάγγελος),
  5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ (Αρχάγγελος).

 

Συνημμένα:

  1. Υπ’ αρ. 1797/Φ14.1472/20-05-2016 έγγραφο διακοπής λειτουργίας πυρηνελαιουργείου, προς Ε.Π.Ε. ΑΣΠΡΑΚΗΣ-ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
  2. Την από 12.12.2019 εντολή για διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνελαιουργείου, όπου αναφέρεται το σχετικό υπ’ αρ. 5384/Φ.14.1472/12-12-2019 έγγραφο της Περιφέρειας
  3. Υπ’ αρ. Πρωτ. Οικ. 5394/Φ14.200/12-12-2019 έγγραφο του Τμήματος Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων προς τον Γέροντα Στέφανο, για την παροχή εξηγήσεων εντός 5 ημερών για παράβαση του αρ. 29 του Ν. 3982/11, περί προστασίας περιβάλλοντος, με επιβαλλόμενη, συνεπακόλουθη κύρωση την διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας του ελαιοτριβείου.
  4. Την από 21-10-2019 (αρ. πρωτ. 12225) αίτηση των ιδιοκτητών διφασικών ελαιοτριβείων προς την ΔΕΥΑΡ, για την ανανέωση της διάθεσης των υγρών αποβλήτων στον βιολογικό σταθμό Ρόδου.
  5. Προταση συμβασης παροχης υπηρεσιων ΔΕΥΑΡ για αποδοχη υγρων αποβλητων διφασικων ελαιοτριβειων.