Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2020

Η Ελλάδα είχε την υψηλότερη ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη για το μήνα Μάϊο.

0

Στη δεύτερη θέση των πιο θερμών ετών που έχουν ποτέ καταγραφεί κατατάσσει το 2020 η Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ(ΝΟΑΑ) ενώ η NASA, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας υποστηρίζουν ότι η χρονιά που πέρασε ήταν η θερμότερη που έχει βιώσει ο πλανήτης από το 1880, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή (οι μικρές διαφορές στην κατάταξη οφείλονται στο διαφορετικό χειρισμό των δεδομένων από τις ερευνητικές ομάδες).

Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκε στο Βόρειο Ημισφαίριο και ειδικότερα στην Ευρώπη και την Ασία, και για το Νότιο Ημισφαίριο το 2020 αποτέλεσε την 5η πιο θερμή χρονιά. Η πιο υψηλή θερμοκρασία του έτους (54,4οC) καταγράφηκε στη Death Valley της California.

Μάλιστα, η Ελλάδα είχε την υψηλότερη ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη για το μήνα Μάϊο  (30,1οC, Έμπωνας Ρόδου).

Η θερμότητα των ωκεανών σημείωσε ακόμη ένα ρεκόρ, αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι η αυξανόμενη θερμότητα του πλανήτη συσσωρεύεται στους ωκεανούς με ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, λόγω της μεγάλης θερμαντικής τους ικανότητας. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέσω της τήξης των πάγων και της θερμικής διαστολής του νερού.

 

Πηγή:yaleclimateconnections.org