Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Στο πλευρό των Θεσσαλών οι Σύνδεσμοι Γεωργικών Εφοδίων και Βιοκτόνων με οδηγίες προστασίας και δωρεές

Οδηγίες προστασίας προς Θεσσαλούς

Σε μια κίνηση συμπαράστασης και έμπρακτης βοήθειας στους πληγέντες από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, η οποία εκτός από τις απώλειες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο εγκυμονεί κινδύνους και για τη Δημόσια Υγεία λόγω της ανεξέλεγκτης διασποράς στο περιβάλλον διαφόρων αγροεφοδίων στα οποία περιέχονται χημικές ουσίες, προχώρησαν οι Σύνδεσμοι Γεωργικών Εφοδίων και Βιοκτόνων με την δημοσιοποίηση οδηγιών ατομικής προστασίας για την αποφυγή έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες, αλλά και για την ασφαλή μεταφορά τους σε κατάλληλους χώρους. Την ίδια στιγμή προχώρησαν και σε δωρεά προστατευτικού υλικού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σπορόφυτων(ΣΕΣΣΠ) και ο Σύνδεσμός Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), έχει ως εξής:

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel. Πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, με ανυπολόγιστες καταστροφές και κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, σε περιοχές με πολύ υψηλή γεωργική παραγωγή. Εκτιμούμε ότι στην τρέχουσα φάση είναι αναγκαία και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εμπλεκόμενων για τη συλλογή και απομάκρυνση των φυτοπροστατευτικών, των βιοκτόνων, των λιπασμάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η χρήση των μέσων ατομικής προστασίας (γάντια νιτριλίου, φόρμα μιας χρήσης, μάσκες), τα οποία αναγράφονται και στα τεχνικά δελτία ασφαλείας φυτοπροστατευτικών και βιοκτόνων. Η συλλογή, η μεταφορά και η τελική διάθεση των συλλεχθέντων χημικών πρέπει να γίνει σε αδειοδοτημένους αποδέκτες (φορείς διαχείρισης αποβλήτων), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Ενδεχόμενη διασπορά τους στο περιβάλλον θα αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση όπου εντός κτιρίου υπάρχει εκτεθειμένο χημικό υψηλής τοξικότητας (π.χ. εντομοκτόνο) ή εύφλεκτο, πρέπει να ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρμόδιες αρχές, πριν την είσοδο των ενδιαφερομένων σε αυτό.

Ειδικά για υλικά τα οποία είναι πολύ τοξικά ή απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με το νερό (π.χ. φωσφίνη), πρέπει να υπάρχει ειδική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων σχετικά με τον τρόπο συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης τους.

Ο ΕΣΥΦ, ο ΣΕΑΜΕ, ο ΣΕΠΥ, ο ΣΕΣΣΠ και ο ΣΠΕΛ στις δύσκολες αυτές στιγμές προχωρούν στη δωρεά μέσων ατομικής προστασίας και απολυμαντικά συνολικής αξίας 5.000 ευρώ για την ασφάλεια των ανθρώπων που δίνουν τις μάχες στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα