Τεράστια ζημιά από την χαλαζόπτωση του Σαββάτου καταγράφεται στην Αβώρανη Αγρινίου και στο Παναιτώλιο (Αιτωλοακαρνανία). Συκέα και Φοινίκι βρέθηκαν στο επίκεντρο του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τις δύο τελευταίες μέρες τη Λακωνία, αλλά και τη Μεσσηνία.
Το “olivenews.gr” επικοινώνησε με παραγωγούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και με στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την πρώτη αυτή καταγραφή ότι πρόκειται για τεράστιες ζημιές, που εντοπίζονται γεωγραφικά σε συγκεκριμένα χωριά κοντά στο Αγρίνιο και της Λακωνίας, Συκέα και Φοινίκι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν έπεσε ούτε σταγόνα.
Αιτωλοακαρνανία
“Η καταστροφή είναι σχεδόν ολική”, μας λέει ο κ. Θανάσης Μπαλτάς, γεωπόνος, σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας και ταμίας της ΔΟΕΠΕΛ (διεπαγγελματική οργάνωση επιτραπέζιας ελιάς).
Η ζημιά έπληξε την καλλιέργεια πράσινης ελιάς Αγρινίου. Μια πρώτη εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς, θα γίνει σήμερα από τα κλιμάκια των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
Λακωνία
Ο κ. Παναγιώτης Αλειφέρης, διαχειριστής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Παπαδιάνικων Λακωνίας, είπε στο “olivenews.gr” ότι έγινε μεγάλη ζημιά που ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί. Κάποιοι παραγωγοί μιλούν για απώλεια καρπού κατά 20%, άλλοι για 40% και κάποιοι για 60% ζημιά.
«Οι ελιές που έχουν μείνει πάνω στα δέντρα, θα σαπίσουν», είπε ο κ. Αλειφέρης εκτιμώντας ότι σε 15-20 ημέρες θα γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς.
Στο Γύθειο, δεν έριξε χαλάζι. “Έχει να βρέξει από τον Φεβρουάριο, έριξε μια βροχή το Σάββατο, αλλά ευτυχώς δεν ήταν χαλαζόπτωση” μας είπε ο κ. Δημήτρης Γεωργακάκος, παραγωγός της περιοχής. Σημειώνει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανομβρία.
Μεσσηνία
Το Σάββατο, η χαλαζόπτωση έπληξε τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές Αμπελόκηποι, Λογγά, Ανδριανή και Μηλίτσα. “Δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των ζημιών, αλλά πληροφορούμαστε ότι ήταν ισχυρή η χαλαζόπτωση. Ειδικά οι καλλιεργητές που έχουν την ποικιλλία Καλαμών, υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Το “olivenews.gr” μίλησε με ελαιοπαραγωγούς άλλων περιοχών του νομού, αλλά και με εκπροσώπους ελαιοτριβείων που, σε γενικές γραμμές, μας είπαν ότι – στις περιοχές τους – όχι μόνο δεν υπήρξαν ζημιές από χαλάζι, αλλά ούτε καν έβρεξε.
“Ούτε σταγόνα” δεν έριξε στα Φιλιατρά, μας είπε ο κ. Γιώργος Φούντας, ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου «Γεώργιος και Χαράλαμπος Φούντας Ο.Ε.».
Ο κ. Γιώργος Αυρηλιώνης, επικεφαλής του συνεπώνυμου ελαιοτριβείου «Αυρηλιώνης Γεώργιος & ΣΙΑ Ε.Ε.», μας ενημερώνει ότι ούτε χαλάζι, ούτε καν βροχή δεν έπεσε στους Γαργαλιάνους.
Στα Κορυφάσια, επίσης δεν έβρεξε, μας λέει ο κ. Στυλιανός Κοτρώτσης, έμπορος ελαιολάδου, προσθέτοντας ότι έβρεξε – χωρίς να προκληθούν ζημιές – στον Ριζόμυλο. Τέλος ο κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, σημειώνει ότι στην περιοχή της Τριφυλίας δεν υπήρξε ούτε χαλαζόπτωση, ούτε βροχόπτωση και ότι η βασική ανησυχία όλων είναι η ανομβρία.