Η Ισπανία στο έλεος της πρωτοφανούς χιονόπτωσης που θα παραταθεί

Τρεις παράγοντες θα ευνοήσουν τη διατήρηση του χιονιού και του πάγου για τις επόμενες πέντε ημέρες: Πρώτον, η έλευση ενός αντικυκλώνα από τα δυτικά που θα δημιουργήσει συνθήκες νηνεμίας και καθαρότητας του ουρανού. Δεύτερον, η μεγάλη διάρκεια της νύχτας και τρίτον το πρόσφατα πεσμένο χιόνι που απορροφά ελάχιστα την ηλιακή θερμότητα, ενισχύοντας τη διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.

0

Κι ενώ εμείς στην Ελλάδα έχουμε αφύσικα ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο χιονιά που έχει ποτέ δει τα τελευταία 50 χρόνια, αποτέλεσμα της καταιγίδας «Φιλομένα».

Σύμφωνα με την Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ) το χιόνι στην ισπανική πρωτεύουσα έφτασε τα 25-30 εκ., ενώ σε μερικές περιοχές ανατολικά και νότια της Μαδρίτης έφτασε τα 35-40 εκ. Η ισπανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει. Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες να μείνουν σπίτι, καθώς δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί από τα πεσμένα δέντρα, ενώ το χιόνι που έχει καλύψει την άσφαλτο σταδιακά μετατρέπεται σε πάγο. Τα νοσοκομεία είναι σχεδόν αποκλεισμένα και οι υπηρεσίας βοήθειας δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Το αεροδρόμιο Βarajas βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή με περίπου 600 ταξιδιώτες αποκλεισμένους να αναμένουν την επαναλειτουργία του. Στην προσπάθεια διάσωσης των εγκλωβισμένων οδηγών κινητοποιήθηκε και ο στρατός, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την διέλευση οχηματοπομπών σε αποκλεισμένες περιοχές που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και εμβόλια. 1500 άνθρωποι διασώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όπου είχαν εγκλωβιστεί, ενώ μέχρι στιγμής 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην Ανδαλουσία συνέβησαν πάνω από 600 ατυχήματα λόγω της έντονης βροχής και χιονόπτωσης.

Προτού η «Φιλομένα» απομακρυνθεί από την Ιβηρική Χερσόνησο, οι μετεωρολόγοι αναμένουν η κατάσταση να κλιμακωθεί την Κυριακή και περιοχές της Cantabria, της Valencia, Cataluña, Aragón καθώς και ορεινά της Andalucía και δυτικά της Extremadura να καλυφθούν με χιόνι.

Με το πέρας της «Φιλομένα», από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν έως και στους -10οC στις περιοχές Valladolid, Palencia, Burgos, Soria, Salamanca, Teruel, Cuenca, Albacete, Toledo  ενώ στη πρωτεύουσα μπορεί να κατέβουν και ακόμη χαμηλότερα γεγονός πραγματικά πρωτοφανές, μιας και έχει συμβεί μόνο μία φορά τα τελευταία 100 χρόνια.

Τρεις παράγοντες θα ευνοήσουν τη διατήρηση του χιονιού και του πάγου για τις επόμενες πέντε ημέρες: Πρώτον, η έλευση ενός αντικυκλώνα από τα δυτικά που θα δημιουργήσει συνθήκες νηνεμίας και καθαρότητας του ουρανού διατηρώντας το κρύο περιβάλλον της ημέρας. Δεύτερον, η μεγάλη διάρκεια της νύχτας αυτή την περίοδο του χρόνου που θα ευνοήσει τη διατήρηση της ψύξης του εδάφους και τρίτον το πρόσφατα πεσμένο χιόνι που απορροφά ελάχιστα την ηλιακή θερμότητα, ενισχύοντας τη διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.

Δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, οι οποίες όμως σίγουρα θα είναι σημαντικές.