Όπως είχε αναφερθεί και λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς (βλ. Κάηκαν τα ελαιόδεντρα της δυτικής Κορινθίας – Ολοκληρωτική καταστροφή λίγο πριν τη συγκομιδή, η δυτική Κορινθία μετράει πληγές μετά την εκτεταμένη πυρκαγιά). Γεωργικές εκτάσεις πλούσιες σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες και δάση αριθμούν περίπου αθροιστικά, 65.000 στρέμματα καμένης γης.
Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους αποτελώντας αδιαμφισβήτητα την μεγαλύτερη τραγωδία αυτής της πυρκαγιάς. Καμένες περιουσίες, κατεστραμμένες καλλιέργειες, μειωμένες αποδόσεις και καμένη δασική έκταση συντελούν στην καταστροφή.
Μάλιστα οι δασικές εκτάσεις μετατρέπονται με αυτό τον τρόπο από “καταβόθρες CO2” όπως συνηθίζουν να αποκαλούνται αδόκιμα, σε πηγές εκπομπών CO2. Για να γίνει πιο κατανοητό, από την μία πλευρά χάνεται η δυνατότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα αφού οι εκτάσεις που είναι ικανές να πραγματοποιήσουν αυτή την λειτουργία μειώνονται και από την άλλη πλευρά, ταυτόχρονα, εκλύεται παραπάνω ποσότητα διοξείδιο του άνθρακα από την καύση των ίδιων εκτάσεων.
Η κατάσταση των πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι ανησυχητική, ενώ αναμένεται το πρόβλημα να εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης και της ξηρασίας. Κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο, να παρθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων φαινομένων.
Πηγή: theguardian.com
Πηγή φωτογραφίας: theguardian.com/ Yannis Kolesidis/EPA