Πονοκέφαλο, και μάλιστα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της χώρα μας καθώς και των νότιων περιοχών της ΕΕ, αποτελεί η διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων από της ελαιουργικής και πυρηνελαιουργικής δράσης. Η εκμετάλλευση τους και εφαρμογή τους στους ελαιώνες μπορεί να αποτελέσει μια καινοτόμο πρακτική για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους στους ελαιώνες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από συνεργαζόμενους φορείς στην Ισπανία με τίτλο:”Environmental effects of the application of dried masses to the soil and its agronomic benefits”.
Η έρευνα, χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδειξε πως η ενσωμάτωση των οργανικών αποβλήτων στο έδαφος συμβάλλουν στην αύξηση του οργανικού άνθρακα στο έδαφος, βελτιώνοντας τη γονιμότητά του και την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Επιπλέον, μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 μετά την εφαρμογή των οργανικών αποβλήτων γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η βελτίωση της δομής του εδάφους αύξησε την ικανότητα συγκράτησης νερού και θρεπτικών στοιχείων. Τέλος, παρατηρήθηκε αύξηση στη μικροβιακή δραστηριότητα του εδάφους, προωθώντας την υγεία του εδάφους.
Οι υπεύθυνοι της μελέτης υπογραμμίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της εφαρμογής αυτής της τεχνικής, καθώς τα θετικά αποτελέσματα διατηρούνται και ενισχύονται με την τακτική εφαρμογή. Η χρήση οργανικών αποβλήτων ως τροποποιητικό είναι επίσης οικονομικά αποδοτική και προωθεί την κυκλική οικονομία στη γεωργία.
Η εφαρμογή αυτής της γεωργικής πρακτικής μπορεί να μεταμορφώσει τη διαχείριση του εδάφους στους ελαιώνες, προσφέροντας τόσο γεωργικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη. Αναπτύχθηκε από τη μελέτη, που προσφέρει σαφείς οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή των οργανικών αποβλήτων.
Πηγή: mercacei.com
Πηγή φωτογραφίας: Rosello-Soto E., Kouba M., Moubarik A., Lopes R.P., Saraiva J.A., Boussetta N., Grimi N., Barba F.J. (2015). Emerging opportunities for the effective valorization of wastes and by-products generated during olive oil production process: Non-conventional methods for the recovery of high-added value compounds. Trends in Food Science & Technology, Volume 45, Issue 2, October 2015, Pages 296-310.