Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Παίζει πάρτι στην ελιά….

Είσαι καλεσμένος φέρε τα έντομα μαζί (πυρηνοτρήτη, ρυγχίτη, ωτιόρυγχο και κοκκοειδή)

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, ολοκληρώνεται το φαινολογικό στάδιο της καρπόδεσης, η οποία είναι ανομοιόμορφη, και οι μικροί καρποί αποκτούν το μέγεθος κόκκου σταριού στις όψιμες περιοχές και η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι η Κορωνέϊκη.

Πυρηνοτρήτης (Prays oleae)

Στις όψιμες περιοχές, το επίπεδο πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη που καταγράφηκε και εντοπίστηκε στα μέσα Μαΐου είναι μέτριο. Ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς και αναμένονται οι εκκολάψεις του. Οι προνύμφες του εντόμου τρέφονται στο εσωτερικό του πυρήνα του καρπού. Η οπή εισόδου και εξόδου των προνυμφών του εντόμου εντοπίζεται στη βάση του ποδίσκου με αποτέλεσμα την καρπόπτωση. Συστήνεται, στις όψιμες περιοχές, η εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων τη χρονική περίοδο 5-8 Ιουνίου για την καταπολέμηση της καρπόβιας γενιάς. Οι ελαιώνες που το ποσοστό καρπόδεσης του κυμαίνεται από χαμηλό έως και μέτριο χρήζουν άμεση προστασία και προτείνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με το ρυγχίτη.

Εικόνα 1. Προνυμφικό και ενήλικο στάδιο του πυρηνοτρήτη της ελιάς (Prays oleae)
Εικόνα 2. Στην αριστερή εικόνα, προσβολή της φυλλόβιας γενεάς και στη δεξιά εικόνα, της καρπόβιας γενεάς του πυρηνοτρήτη (Prays oleae)

Ρυγχίτης ή Μπίμπικας (Rhynchites cribripennis)

Σκαθάρι που διαχειμάζει ως ακμαίο στο έδαφος. Τα ακμαία την περίοδο της άνοιξης προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα και συγκεκριμένα τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς. Στις αρχές του καλοκαιριού τα τέλεια συνεχίζουν και τρέφονται από τους καρπούς έως ότου ωριμάσουν σεξουαλικά. Το ρύγχος του εντόμου δύναται να διαπεράσει το τρυφερό ενδοκάρπιο του καρπού και να προκαλέσει είτε άμεση είτε μεταγενέστερη καρπόπτωση. Εντός του καρπού εκκολάπτονται τα ωά. Η νεαρή προνύμφη ορύσσει το εσωτερικό μέχρι το κουκούτσι. Το φθινόπωρο εξέρχεται από το κουκούτσι και τη σάρκα του καρπού και ακολούθως πέφτει στο έδαφος όπου και νυμφώνεται. Στη συνέχεια σχηματίζεται το ακμαίο και διαχειμάζει στο έδαφος. Κατά τόπους παρατηρείται έξαρση πληθυσμού η οποία είναι ικανή να επιφέρει σε σημαντικό βαθμό πρώιμη καρπόπτωση. Συνιστάται, ιδίως στους ελαιώνες των όψιμων περιοχών, τακτικός έλεγχος του επιπέδου του πληθυσμού του μετά το στάδιο της καρπόδεσης. Η μέθοδος ελέγχου και καταγραφής του πληθυσμού γίνεται με τίναγμα κλαδιών πάνω σε λευκή επιφάνεια νωρίς το πρωί. Όταν ο πληθυσμός τους είναι περισσότερος από 3-4 ακμαία ανά κλαδί προτείνεται η καταπολέμηση του. Σε ελαιώνες που καταγράφηκαν προσβολές το χρονικό διάστημα των 2 τελευταίων ετών συστήνεται προληπτική αντιμετώπιση συνδυαζόμενη με του πυρηνοτρήτη.

Εικόνα 3. Το ακμαίο του Ρυγχίτη ή Μπίμπικα (Rhynchites cribripennis)

Ωτιόρυγχος (Otiorrynchus cribicollis)

Σκαθάρι μικρού μεγέθους, νυχτόβιο και τις νυχτερινές ώρες ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό και προσβάλλει στα φύλλα δημιουργώντας χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα καθώς και καρπόπτωση μαζί με τον ποδίσκο ή/και μέρους των τρυφερών βλαστών. Συνιστάται στις όψιμες περιοχές που υπάρχει ιστορικό προσβολής άμεση αντιμετώπιση σε συνδυασμό με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό των δέντρων. Επίσης δύναται να τοποθετηθεί ταινία περιφερειακά στον κορμό του δέντρου που θα φέρει εντομολογική κόλλα και να ελέγχεται και θα αντικαθίσταται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Την καλοκαιρινή περίοδο, αν εντοπιστούν προσβολές είτε στον ποδίσκο των πεσμένων καρπών είτε στις βλαστικές κορυφές τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί έγκαιρη καταπολέμηση.

fr.mnhn.inpn.model.isb.Espece@3fb50708
Εικόνα 4. Το ακμαίο του Ωτιόρυγχου (Otiorrynchus cribicollis)

 

Κοκκοειδή

Πολλίνια (Pollinia pollini), Ασπιδιωτός (Aspidiotus nerii) και Παρλατόρια (Parlatoria oleae)

Τα προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών βρίσκονται σε κινητικότητα. Οι καλλιεργητικοί χειρισμοί για τη βελτίωση της ζωτικότητας των ελαιόδεντρων κρίνονται αποτελεσματικοί καθότι με το κλάδεμα αφαιρούνται και απομακρύνονται προσβεβλημένοι κλάδοι ή/και κλαδίσκοι και βοηθά στην ισορροπημένη θρεπτική κατάσταση του δέντρου. Στις περιπτώσεις που εντοπίζεται σοβαρή προσβολή, όπως στις όψιμες περιοχές, προτείνεται χημική αντιμετώπιση η οποία να στοχεύει στα ευαίσθητα στάδια των κινητών μορφών. Δύναται, επιπλέον, να χρησιμοποιηθούν παραφινικά λάδια τα οποία αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως και τα ακάρεα. Τα παραφινικά λάδια θα πρέπει να εφαρμόζονται όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 32 0C, τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση και είναι επαρκώς αρδευόμενα. Πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή τους σε δέντρα που βιώνουν καταπόνηση είτε από στρες είτε έλλειψη νερού. Προσοχή στις επερχόμενες υψηλές θερμοκρασίες.

Εικόνα 5. Στην αριστερή εικόνα εντοπίζεται το κοκκοειδές Pollinia pollini, χρωματισμένο με όξινη φουχσίνη 1:1:1 (διάλυμα 1%), γαλακτικό οξύ και γλυκερόλη. Στη δεξιά εικόνα παρατηρούμε προσβεβλημένο κλαδίσκο από το κοκκοειδές Pollinia pollini.

 

Εικόνα 6. Προσβολή από το κοκκοειδές Aspidiotus nerii

 

Εικόνα 7. Προσβολή από το κοκκοειδές Aspidiotus nerii

Το τεχνικό δελτίο μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας το παρακάτω link:

https://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/HRAKLEIO/2024/elia_030624.pdf

Πηγές φωτογραφιών :

  • Biogard.Polilla del olivo o prays: Conocer sus generaciones para un mejor control
  • BioChemTech, Olive kernel borer / Prays oleae
  • inpn.mnhn.fr
  • gd.eppo.int
  • ipmimages.org

Συγγραφή, επιμέλεια και παρουσίαση του άρθρου από τον ΥΔ Σώτηρα Μάριο-Ιωάννη MSc Γ.Π.Α.

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα