Επιστημονικά οργανωμένη δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης (σχολιασμένο)

1

Επιστημονικά οργανωμένη είναι η δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ο δάκος και οι άλλοι εχθροί της ελιάς.  Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση που είχε σήμερα το olivenews.gr με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Μανόλη Χνάρη.

Σε αυτήν επιβεβαιώθηκε η μέχρι τώρα εικόνα της έντονης διαφοροποίησης όχι μόνο από νομό σε νομό και περιοχή σε περιοχή, αλλά ακόμη και μέσα στα ελαιοπερίβολα, με μεγάλες διακυμάνσεις των δάκων που συλλαμβάνουν οι παγίδες από μονοψήφια νούμερα έως και εκατοντάδες. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν περιοχές που ήδη εκτελείται ο 4ος ψεκασμός (π.χ. βόρεια ζώνη Ηρακλείου) ενώ σε άλλες δεν έχει χρειαστεί ούτε κάν ο πρώτος (νότια ζώνη). Το φαινόμενο προφανώς οφείλεται σε ανάλογες διαφοροποιήσεις του μικροκλίματος, ανάλογα με τις θερμοκρασίες και την υγρασία.

Ο κ. Χνάρης  τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει φέτος η Περιφέρεια όχι μόνο σε θέματα καλής οργάνωσης, προμήθειας με διαγωνισμούς των σκευασμάτων (με πρωτοβουλία της για τον 3ο και 4ο ψεκασμό), αλλά στην ολοκληρωμένη καθοδήγηση, που περιλαμβάνει και τις άλλες μυκητολογικές ασθένειες όπως το γλοιοσπόριο, για τις οποίες θα δοθούν ιδιαίτερες συμβουλές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ζήτημα της συγκομιδής, όπου, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Χνάρης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κατεύθυνση για πρώιμη αρχή της, τηρουμένων φυσικά των προθεσμιών από τους τελευταίους ψεκασμούς. Η πρώιμη συγκομιδή συγκεντρώνει πλεονεκτήματα όσον αφορά στην αποφυγή προσβολών τους φθινοπωρινούς μήνες αλλά και γενικότερα στην ποιότητα του ελαιολάδου. Από την πλευρά του olivenews.gr επισημάνθηκε ότι η επιμήκυνση της περιόδου συγκομιδής εκτονώνει και τυχόν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό λόγω δυσκολίας μετακινήσεων από τον κορωνοϊό.

Σχετικά με τα πορίσματα της Επιτροπής Αυγουλά, αυτά έχουν παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη προκειμένου να τα προωθήσει στην ΕΕ.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τον δάκο και τις μυκητολογικές ασθένειες ασχολήθηκε η επιστημονική Επιτροπή για θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης

Σύσκεψη της επιστημονικής-συμβουλευτικής επιτροπής συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη.

Η επιτροπή έχει συσταθεί με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα και σκοπός της είναι η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας.

Η επιστημονική επιτροπή συνεδρίασε και ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου. Συγκεκριμένα:

Α) Κατά περιοχές, κυρίως στη βόρεια ζώνη της Κρήτης και κεντρικά στο Ν. Ηρακλείου, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα δακοπληθυσμού. Η έξαρση των πληθυσμών, παρά την πολύ καλή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, οφείλεται στους μεγάλους πληθυσμούς δάκου της περυσινής περιόδου (αρχικούς για τη φετινή χρονιά) και στις εξαιρετικά ευνοϊκές  κλιματικές συνθήκες της φετινής περιόδου (ήπιες θερμοκρασίες, πολύ υψηλή υγρασία).

Β) Η Επιτροπή κρίνει ότι το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να είναι η βάση της αντιμετώπισης του δάκου. Σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο, με βάση τα στοιχεία της ελαιοπροσβολής και σε στενή συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους, θα μπορούσαν να συμπληρωθεί το πρόγραμμα από δράσεις των ελαιοπαραγωγών, όπως η χρήση παγίδων.  Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις πολύ υψηλής δακοπροσβολής, μπορεί να εξετασθεί ή διενέργεια θεραπευτικών ψεκασμών κάλυψης, οι οποίοι πάντως μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και στο φυσικό έλεγχο των πληθυσμών του δάκου.

Γ) Η εικόνα των μυκητολογικών προσβολών δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρη. Η ομάδα των φυτοπαθολόγων θα αναλύσει άμεσα ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων από διάφορες περιοχές της Κρήτης τα οποία θα συλλεχθούν από τις ΔΑΟΚ. Βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις θα ανακοινωθούν οδηγίες αντιμετώπισης, εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές μυκητολογικές προσβολές, στις επιμέρους ελαιοκομικές περιοχές των ΠΕ Κρήτης.

Δ) Η Επιτροπή συζήτησε τις δυνατότητες πρώιμης ελαιοσυλλογής, ως μέσο αντιμετώπισης της μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της ελαιοπαραγωγής, εξαιτίας των εχθρών του ελαιοκάρπου. Θα εξετασθεί η πορείας εξέλιξης της ελαιοποίησης στον καρπό και σε συνάρτηση της εξέλιξης των προσβολών θα δοθούν συμβουλευτικές συστάσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου.

Ε) Τέλος, συζητήθηκε το μέλλον της φυτοπροστασίας στην ελιά. Με την επικείμενη σημαντική μείωση των νευροτοξικών εντομοκτόνων στην Ελλάδα (και την ΕΕ) στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναπτυχθούν ή προσαρμοστούν καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δάκου, κάποιες από τις οποίες έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία σε γειτονικές χώρες.

Την Επιτροπή απαρτίζουν τα εξής μέλη:

Δρ Δημήτρης Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Εργαστήριο Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών ,Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών ,Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Δρ Ροδιτάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ,

Δρ Γιάννης Βόντας, Ερευνητής – Δ/ντής Ερευνών Μοριακής Εντομολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας & Καθηγητής και Δ/ντής Εργ. Γ. Φαρμακολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δρ. Εμμανουήλ Α. Μαρκάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής , Φυτοπαθολόγος – Μυκητολόγος, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ Πολυξένη Παππή, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ιολόγος, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ

Φωτάκης Κωνσταντίνος, Δ/ντης της ΔΑΟ Περιφέρειας Κρήτης

Μαλανδράκη Ελένη, Γεωπόνος, ΔΑΟΚ Χανίων

 

Πηγή: www.crete.gov.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ