Το μπαλάκι για τα μεταλλαγμένα στα κράτη μέλη της Ε.Ε

0

imageΚατέληξαν σε "συμβιβασμό" στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, πετώντας το μπαλάκι στα κράτη μέλη , που μεμονωμένα μπορούν να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός τους.

Η πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος  δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη την επιλογή να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια στο έδαφός τους γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Τα μέλη θα επιχειρήσουν να επιτύχουν την επικύρωση της εν λόγω συμβιβαστικής συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν συμπλέουν με τους υπόλοιπους Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

«Όλα τα κράτη, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συμφώνησαν σ' αυτό τον συμβιβασμό» ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. Το νέο πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε κράτος να απαγορεύει την καλλιέργεια ενός ΓΤΟ σε ολόκληρη την επικράτειά του ή σε τμήμα της για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον, όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία ή ο αγώνας κατά της διασποράς των ΓΤΟ.

Τα κράτη μέλη που τάσσονται κατά των ΓΤΟ δεν θα μπορούν αντιθέτως να απαγορεύουν τη διαμετακόμιση εγκεκριμένων ΓΤΟ μέσω του εδάφους τους. Με τη συμφωνία αυτή, τα εδάφη της Ε.Ε. καθίστανται στο εξής διαθέσιμα για την καλλιέργεια ΓΤΟ, ένα μέτρο που περιμένουν εδώ και 14 χρόνια οι παραγωγοί σπόρων.

«Το νέο σύστημα εγγυάται στα κράτη τη δυνατότητα της επιλογής, αν επιθυμούν να καλλιεργήσουν ή όχι» εξήγησε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Αυτό το νέο σύστημα «επιτρέπει να έχουμε κάτι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του καθενός» δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της η Ολλανδέζα υπουργός Βίλμα Μάνσφελντ.

Η ομόλογός της του Λουξεμβούργου Καρόλ Ντίσμπουργκ εξέφρασε, αντιθέτως, σοβαρές επιφυλάξεις για τη λύση που επικράτησε, εξαιτίας του «σημαντικού ρόλου που δίδεται στις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας» και εξέφρασε φόβους πως θα υπάρξει στην Ε.Ε. «ένα κύμα έγκρισης καλλιεργειών».

Το Βέλγιο απέσχε, αλλά ο εκπρόσωπός του, ο διπλωμάτης Ολιβιέ Μπελ, δεν εξήγησε τη θέση του. Η βελγική κυβέρνηση, η οποία τελεί υπό παραίτηση, διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.

Η πολιτική συμφωνία είναι ένα στάδιο στη διαδικασία. Θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Τέσσερις ΓΤΟ έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας, αλλά μόνον ένας καλλιεργείται ακόμη: ο αραβόσιτος MON810 του αμερικανικού ομίλου Monsanto, ο οποίος ζήτησε την ανανέωση αυτής της έγκρισης. Οι άλλοι, δύο αραβόσιτοι (BT176 και T25) και η πατάτα Amflora, έχουν εγκαταλειφθεί. Όμως, έξι αιτήματα καλλιέργειας ΓΤΟ περιμένουν έγκριση, μεταξύ των οποίων ο αραβόσιτος TC1507 του ομίλου Pioneer.