Και η Συρία αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή

Μετά από τα χρόνια των πολεμικών βομβαρδισμών, τώρα οι ελαιοκαλλιεργητές της Συρίας αντιμετωπίζουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής

0

Ανομβρία και «άνευ προηγουμένου» υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν την επαρχία Quneitra της Συρίας, μία περιοχή που μέχρι πρότινος ερχόταν 4η στην ταξινόμηση, με βάση τις ετήσιες βροχοπτώσεις της χώρας.

Η θερμοκρασία στην περιοχή, που δεν είχε άλλοτε ξεπεράσει τους 33ο C, φέτος έφτασε τους 40οC κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Φυσικά, η ξηρασία και ο καύσωνας δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα ελαιόδεντρα της περιοχής, τα οποία παρουσίασαν ξηράνσεις στο στάδιο της ανθοφορίας, ενώ στη συνέχεια έδωσαν μικρά μεγέθη καρπών με συμπτώματα ρυτίδωσης, και έντονη καρπόπτωση.

Οι παραγωγοί της περιοχής αφού κατάφεραν να αποκαταστήσουν μερικώς τη γη που καιγόταν επί χρόνια από τους πολεμικούς βομβαρδισμούς, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού και τις τιμές των τοπικών φυτοφαρμάκων που τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί.

Αποτέλεσμα των παραπάνω αποτελεί η εκτιμώμενη μείωση κατά 30% της φετινής παραγωγής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν και το 85% της Quneitra αντιστοιχεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στη πραγματικότητα καλλιεργείται μόνο το 6% (το 26% του οποίου αφορά σε αρδευόμενες εκτάσεις).

Πηγή: https://english.enabbaladi.net/