Πούλια: σχέδιο δράσης κατά της Xylella fastidiosa

0

Αποζημιώσεις μέχρι 30% θα δωθούν για το χαμένο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών στις εκτάσεις που επηρεάζει η Xylella fastidiosa.

Η Πούλια δρομολόγησε, με περιφερειακό νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή με 26 ψήφους υπέρ και 15 κατά, τον κανονισμό για την καταπολέμηση της Xylella fastidiosa.

Τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού αφορούν την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους ελαιοκαλλιεργητές που είναι ασυνεπείς απέναντι στην υποχρεωτική καταπολέμηση του προβλήματος . Εκείνοι που δεν θα συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προνόμια από την πλευρά της περιφέρειας, ούτε και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάθεση των κοινοτικών παροχών.

Για εκείνους όμως που θα συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, θα υπάρχουν οι αποζημιώσεις. Στην νομοθεσία, έχει δοθεί ο ορισμός της οριοθετημένης ζώνης που αποτελείται από την μολυσμένη ζώνη και από την ζώνη «μαξιλάρι», η οποία θα εκτίνεται σε μια επιφάνεια δέκα χιλιομέτρων γύρω από την μολυσμένη ζώνη. Ο νόμος προβλέπει ότι ιδιοκτήτες και καλλιεργητές των μολυσμένων ζωνών θα μπορούν να ευνοηθούν από τις επικουρικές συνεισφορές με πηγές από τα κόστη που υποστηρίζονται για την εκτέλεση των φυτοϋγειονομικών μέτρων, καθώς επίσης έχουν το δικαίωμα να εισαχθούν στο πλαίσιο της εθνικής αλληλεγγύης για την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος όταν οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες από το 30% της μικτής, προς πώληση, παραγωγής.

Πολυσυζητημένη η ένδειξη που προβλέπεται από τον περιφερειακό νόμο, το δικαίωμα αναφύτευσης, το οποίο παρόλα αυτά εξακολουθεί να πρέπει να εγκριθεί από την Περιφερειακή Υπηρεσία Προστασίας Φυτών, θα δίνεται σε εκείνους που θα καλλιεργούν ποικιλίες που δεν είναι συμβατές να προσβληθούν από την Xylella fastidiosa. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ποικιλίες, σε εξέλιξη και σε πειραματισμό, που εμφανίζουν χαμηλή ανθεκτικότητα στο βακτήριο, ανάμεσα σε αυτές η Leccino και ίσως η FS17, αλλά ενδεχομένως υπάρχουν καλλιεργητικές ποικιλίες των οποίων η ανθεκτικότητα μπορεί να δοκιμαστεί πειραματικά. Επιπλέον, παρόλο το προσεκτικό άνοιγμα υπάρχει η απαγόρευση της αναφύτευσης εξαιτίας των εθνικών και κοινοτικών νόμων, ιεραρχικά ανώτεροι της περιφερειακής νομοθεσίας.

«Έχουμε δυναμικά προσπαθήσει για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας-ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της περιφέρειας της Πούλια, Michele Emiliano- για να εφοδιαστεί η Πούλια με τα κατάλληλα όργανα της αντιμετώπισης μιας φυτοϋγειονομικής καταστροφής που δεν έχει προηγούμενο. Η περιφέρεια της Πούλια, επιστρατεύει όλες τις ενέργειες για την διάδοση του βακτηρίου στον σωστό χρόνο ώστε να υποστηρίξει τις πληγείσες εταιρίες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εταιρίες που έχουν πληγεί ώστε όχι μόνο να τους αποκατασταθούν οι ζημιές από την καταστροφή, αλλά θα πρέπει να τους εγγυηθεί και μια πρόβλεψη για το μέλλον με την προοπτική των μελλοντικών συμβατών αναφυτεύσεων. Οι γεωργικές μας καλλιέργειες πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε κόστος».

«Η εφαρμοσμένη νομοθεσία από το Συμβούλιο- ξεκαθαρίζει ο εκτιμητής της γεωργίας Leonardo Di Gioia- μας επιτρέπει να έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο αναφοράς για να συντονίζουμε τις ενέργειες αντιμετώπισης ενάντια στην Xylella fastidiosa. Βγαίνουμε από την λογική του επείγοντος, και μπαίνουμε στην λογική της συνύπαρξης, υιοθετώντας εργαλεία και γνώσεις που εν ευθέτω χρόνο θα μας βοηθήσουν να μπλοκάρουμε την φυτοπάθεια που μέχρι σήμερα η θεραπεία της μας είναι άγνωστη».

Πηγή: teartonaturale.it