Ποιές ήταν οι επιπτώσεις του παγετού στις καλλιέργειες της Ιταλίας

Οι έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, χαλαζοθύελλες και χιονοπτώσεις έπληξαν, στις αρχές του Απρίλη, ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών

0

Βαρύ πλήγμα δέχτηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Coldiretti (Συνδικαλιστική Ένωση Αγροτών Ιταλίας), η γειτονική Ιταλία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων, τα οποία, εκτός από καταστροφές σε οδικά δίκτυα και υποδομές από πλημμύρες και κατολισθήσεις, προκάλεσαν και πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες της χώρας, με πολλές γεωργικές επιχειρήσεις της χώρας να δηλώνουν ότι είδαν το έργο ενός ολόκληρου έτους να χάνεται σε μια μέρα.

Ο παγετός και η απότομη μείωση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν, μετά από μία μακρά περίοδο ξηρασίας και υψηλών -ανοιξιάτικων- θερμοκρασιών, προκάλεσε θερμικό σοκ στα φυτά και τις καλλιέργειες οι οποίες, ξεγελασμένες από τις καλές καιρικές συνθήκες που είχαν προηγηθεί, βρίσκονταν στις αρχές της ανθοφορίας.

Η ένταση και η συχνότητα των ακραίων μεταβολών του καιρού είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής στην Ιταλία με τα φαινόμενα ταχείας μετάβασης από ξηρασία σε παγετό και αλλαγή της εποχικής και γεωγραφικής κατανομής των βροχοπτώσεων να προκαλούν εκτεταμένες οικονομικές ζημίες.

Την φορά αυτή οι έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, χαλαζοθύελλες και χιονοπτώσεις έπληξαν, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών (κυρίως κερασιές, βερικοκιές, ροδακινιές, αμυγδαλιές, ακτινιδιές, οπωροκηπευτικά, αμπελώνες, κ.α.) από το Πιεμόντε ως τη Λομβαρδία, το Τρεντίνο έως το Βένετο, την Εμίλια Ρομάνα έως το Μάρκε και από την Τοσκάνη έως τη Μολίζε.

Όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή της χώρας, η Coldiretti εκτιμά πως το κύμα ψύχους θα έχει σίγουρα ως απόρροια τη μείωση της επερχόμενης παραγωγής. Γενικά πάντως όλοι επιφυλάσσονται να δουν πως θα αντιδράσουν τα ελαιόδενδρα τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Το βέβαιο είναι ότι οι επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως στον Βορρά, ενώ από την κατ΄εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή της Πούλια τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα