Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Οι δάκοι απειλούν τη βεντέμα της Κρήτης (upd)

Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο επερχόμενος 3ος ψεκασμός ίσως βοηθήσουν στη μείωση των πληθυσμών

Η νέα εσοδεία 2022/23 αναμένεται να είναι μια “χρυσή” χρονιά από την άποψη της άφθονης ποσότητας, “βεντέμας”, αλλά και των καλών τιμών παραγωγού. Μια περιφέρεια που βλέπει να απειλείται από την έντονη δακοπροσβολή είναι η Κρήτη. Το olivenews.gr συζήτησε με υπεύθυνους που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως ευνόησαν τον σχηματισμό υψηλών πληθυσμών του εντόμου στις περισσότερες ελαιοπαραγωγές περιοχές του νησιού, ενώ παράλληλα έχουν αποτελέσει τροχοπέδη για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

Στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Φιλίππου, παρότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας εξελίσσεται κανονικά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των ψεκασμών, οι δακοπληθυσμοί είναι αρκετά υψηλοί κατά τόπους, τόσο στα παραλιακά τμήματα όσο και στο εσωτερικό του Νομού, με εξαίρεση την περιοχή της Μεσσαράς. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή από τα μέσα του Ιουνίου έχουν μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, ενώ οι όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν “πρόσφορο έδαφος” για τον δάκο. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των δακοπροσβολών στην παραγωγή της ερχόμενης εσοδείας (2022/23), ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Στα Χανιά αυτή την περίοδο διενεργείται ο 3ος ψεκασμός. Η αρμόδια Διεύθυνση του τμήματος αναφέρει πως για την ώρα τα μηνύματα δεν είναι απαισιόδοξα, καθώς παρά την αυξημένη συγκέντρωση δακοπληθυσμών, αυτή δεν έχει μετουσιωθεί σε εκτεταμένες προσβολές στα ελαιόδενδρα, καθώς έχουν καταγραφεί μόνο “τσιμπήματα” και όχι έξοδοι- σχηματισμός σκωλήκων του εντόμου. Τα κύρια προβλήματα εστιάζονται στην Κορωνέικη λόγω υψηλότερης καρποφορίας και συγκεκριμένα στις παραλιακές περιοχές (Κίσσαμος, Πλατανιάς), ενώ στον Αποκόρωνα πληθυσμοί συναντώνται και στις ορεινές περιοχές. Η υγρασία κατά τις νυκτερινές ώρες και οι όχι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος στο Νομό. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται βροχοπτώσεις, οι οποίες ενδέχεται να “φρενάρουν” την πορεία των ψεκασμών.

Ο Δρ. Σπύρος Λιονάκης, γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής, μέλος της 4Ε, διαπιστώνει πως στα βόρεια παράλια του Νομού “οι πληθυσμοί δεν δείχνουν να μειώνονται αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα παρά τη διενέργεια των ψεκασμών. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται γενικευμένες προσβολές. Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο επερχόμενος 3ος ψεκασμός ίσως βοηθήσουν στη μείωση των πληθυσμών. Η διακύμανση των πληθυσμών στις παγίδες έχει ως εξης:

  • Κατά το διάστημα 26/7/22 μέχρι 2/8/22 ο μέσος αριθμός συλληφθέντων δάκων ανά παγίδα και ανά ημέρα είναι 5,09 δάκοι/παγίδα/ημέρα.
  • Κατά το χρονικό διάστημα 2/8/22 μέχρι 9/8/22 ο μέσος αριθμός συλληφθέντων δάκων ανά παγίδα και ανά ημέρα είναι 4,17 δάκοι/παγίδα/ημέρα.
  • Κατά το χρονικό διάστημα 9/8/22 μέχρι 16/8/22 ο μέσος αριθμός συλληφθέντων δάκων ανά παγίδα και ανά ημέρα είναι 3,86 δάκοι/παγίδα/ημέρα.
  • Στους 10 ελαιώνες μου έκανα δολωματικό ψεκασμό στις 20/7/22, στις 26/7/22, στις 2/8/2022, στις 9/8/2022 και στις 16/8/2022.
  • Στην ευρύτερη περιοχή προγραμματίζεται να διενεργηθεί ο τρίτος δολωματικός γενικός ψεκασμός αρχής γενομένης από σήμερα (23/8/2022).”

Στο Ρέθυμνο επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ο 3ος ψεκασμός. Όπως τονίζει η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Ρεθύμνου κα Βιδάκη, ο 2ος ψεκασμός, λόγω των ισχυρών ανέμων κατά το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή, κρίθηκε αναποτελεσματικός. Υψηλοί δακοπληθυσμοί παρατηρούνται σε αρκετά σημεία του Νομού. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα των ελαιοδένδρων με ορίζοντα την ερχόμενη εσοδεία παραμένει ικανοποιητική.

Τέλος, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, οι 3οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, ενώ συνεχίζονται και σήμερα σε περιοχές των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας. Σημειωτέον, η ΔΑΟΚ Λασιθίου ανακοίνωσε πως στις 25/8 είναι προγραμματισμένοι οι 4οι ψεκασμοί σε αρκετές περιοχές του Νομού. Το μέγεθος του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλο στην περιοχή της Σητείας, όπως υπογραμμίζει στο άρθρο της στην τοπική εφημερίδα “Ανατολή” η κα Μαρίζα Ψαράκη, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν δράσει εις βάρος της αποτελεσματικότητας και των τριών ψεκασμών, ενώ η εγκατάλειψη ελαιώνων σε διάφορα σημεία του Νομού έχει επίσης δυσχεράνει την καταπολέμηση του εντόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως συναντώνται μέχρι και τριψήφια νούμερα δάκων ανά παγίδα σχεδόν σε όλα τα χωριά της επαρχίας.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

6,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,684ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,050ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 107

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα