Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Οδοιπορικό ανθοφορίας και καρποφορίας στην Πελοπόννησο (Μέρος Α΄)

Η παραγωγή στο έλεος των υψηλών θερμοκρασιών

Μετά την Κρήτη Κατασκοπεύοντας την Ανθοφορία και την Καρπόδεση στην Κρήτη  , σήμερα θα περιηγηθούμε στους ελαιώνες των νομών Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αργολίδας και Αρκαδίας. Σε επόμενο άρθρο μας θα εξεταστούν η ανθοφορία και η καρποφορία στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Ν.Κορίνθου

Στην περιοχή Αρχαίες Κλεωνές, σύμφωνα με τον κύριο Βουρβόπουλο Θεοφάνη (ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου και παραγωγό), το στάδιο της ανθοφορίας τώρα ολοκληρώνεται και σε ορισμένα σημεία έχει αρχίσει η καρπόδεση. Είχαν πλήρη ανθοφορία και τα άνθη έως τώρα έχουν δέσει. Ομοίως και στην Κόρινθο (όπως και στις περισσότερες περιοχές), οι επερχόμενες υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν μείζων ζήτημα καθότι τα πιθανά ζημιογόνα αποτελέσματα θα είναι καθοριστικά για την παραγωγική περίοδο. Οι βροχοπτώσεις ήταν και στην Κόρινθο λιγοστές και εντοπίζεται σημαντική διαφορά, συγκεκριμένα διπλάσια, στην καρπόδεση μεταξύ των αρδευόμενων και των ξηρικών ελαιώνων. Πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το δύσκολο σκαλοπάτι των υψηλών θερμοκρασιών για να μπορέσει να ξεδιαλύνει το τοπίο της επερχόμενης παραγωγικής περιόδου.

Ν.Αχαΐας

Στο χωριό Γιουλαίϊκα, το 70% των ελαιώνων βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. Οι βροχοπτώσεις ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό και ίσως η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών να είναι μικρή. Στην περίπτωση που δεν καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται μια αρκετά ικανοποιητική παραγωγική περίοδος παρόλο τη διαφορά που έχει εντοπιστεί μεταξύ των αρδευόμενων και των ξηρικών να είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα το ποσοστό καρπόδεσης στα αρδευόμενα αγροτεμάχια είναι αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με τα ξηρικά.

Ν.Ηλείας

Σύμφωνα με τον παραγωγό κύριο Ξάνθο Μανώλη, στο χωριό Κυλλήνη του νομού Ηλείας, οι ελιές βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. Η επικρατέστερη καλλιεργούμενη ποικιλία είναι κορωνέϊκη. Οι μελλοντικές αυξημένες θερμοκρασίες δημιουργούν ανησυχία διότι θα επηρεαστεί το στάδιο της καρπόδεσης με πιθανή συνέπεια την καρπόπτωση. Οι βροχές στην περιοχή ήταν λίγες αλλά καταρρακτώδεις γεγονός που δημιούργησε ζημιές στον εδαφικό ορίζοντα. Ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί ως τώρα κάποια διαφορά μεταξύ των αρδευόμενων και των ξηρικών ελαιώνων. Φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων και επιτρέποντων θερμοκρασιών,  θα είναι μια καλή παραγωγική περίοδος, διότι έχουν καρποδέσει οι ελιές σε υψηλό ποσοστό και ευελπιστούν πως δεν θα επηρεαστούν τόσο από τις αυξημένες θερμοκρασίες

Ν.Αργολίδας

Στο Κιβέρι Αργολίδας ο κύριος Αϊνατζόγλου μας ενημέρωσε πως το ποσοστό ανθοφορίας ήταν υψηλό, όπως και το ποσοστό της καρπόδεσης, όμως παρατηρήθηκε σημαντικό ποσοστό καρπόπτωσης. Τα επίπεδα βροχοπτώσεων ήταν χαμηλά και κυμάνθηκαν περίπου στα 120 mm, συνεπώς παρατηρήθηκαν έντονες διαφορές μεταξύ ξηρικών και αρδευόμενων αγροτεμαχίων με τα αρδευόμενα να υπερτερούν. Συγκεκριμένα αναμένουν από τις ποικιλίες ελιάς Γαϊδουρελιά (Δαμασκηνοελιά) και Αγουρομάνακα (στα αρδευόμενα) ικανοποιητική παραγωγή ενώ πολύ καλή παραγωγή αναμένεται στις ποικιλίες Μεγαρείτικη και Κορωνέϊκη. Βρίσκονται όλοι οι παραγωγοί σε αναμονή, να περάσει αυτό το κύμα των υψηλών θερμοκρασιών που συναντά την ελιά σε ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της, ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την παραγωγή τους.

Ν.Αρκαδίας

Στην περιοχή Δάφνη Γορτυνίας, έπειτα από επικοινωνία με το Ελαιοτριβείο Αφοι Ι. Χριστοδουλοπουλοι Ο.Ε., μας ενημέρωσαν πως η πλειονότητα των ελαιώνων βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης και ορισμένων στο στάδιο όψιμης ανθοφορίας. Τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, κάτι που μπορεί να φέρει ζημιογόνες επιπτώσεις στον καρπό (καρπόπτωση) αλλά και να επιφέρει ανθόρροια  (πτώση ανθέων) στους ελαιώνες που εντοπίζεται όψιμη ανθοφορία. Οι βροχές που σημειώθηκαν στην περιοχή την περίοδο του χειμώνα ήταν ελάχιστες και αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό περίπου 40%. Οι ελαιώνες της περιοχής είναι ξηρικοί. Επιφυλακτικοί παραμένουν εξαιτίας των θερμοκρασιών, όχι μόνο για αυτή την περίοδο αλλά και για τη θερινή, διότι θα έχουν καλύτερη εικόνα σχετικά με το φορτίο των ελιών αλλά θεωρούν πως θα είναι μια καλή παραγωγική περίοδος

Πηγή φωτογραφίας:ΥΔ Σώτηρας Μάριος-Ιωάννης MSc

Συγγραφή, επιμέλεια και παρουσίαση του άρθρου από τον ΥΔ Σώτηρα Μάριο-Ιωάννη MSc Γ.Π.Α. και τη Σχοινοχωρίτη Φωτεινή Γ.Π.Α.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα