Μάχη για να σβήσουν την xylella

0

Το ελαιόδενδρο όπου εντοπίστηκε η προσβολή. Φωτογραφία: UPA Madrid

Με ανησυχία, αλλά και αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν, αντιμετώπισαν οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις την είδηση ότι η xylella fastidiosa χτύπησε ελαιώνες στην ηπειρωτική Ισπανία.

Όπως πρώτο στον ελληνικό τύπο δημοσίευσε το olivenews.gr, το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας και οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν προχτές το πρώτο κρούσμα xylella σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην περιοχή Villarejo de Salvanés της περιφέρειας της Μαδρίτης. Ήδη, οι αρχές έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης που προβλέπονται.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν εκρίζωση των δέντρων σε ακτίνα 100 μέτρων. Υπολογίζεται ότι συνολικά 300 ελαιόδενδρα θα ξεριζωθούν και θα καούν, σύμφωνα με την πληροφόρηση της αγροτικής οργάνωσης UPA της περιφέρειας της Μαδρίτης . Η περιοχή σε ακτίνα 500 μέτρων ορίζεται ως ζώνη ασφαλείας, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες φυτοπροστασίας στα δένδρα με μυκητοκτόνα και άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η ζώνη σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το "σημείο 0" ορίζεται σε ζώνη διαρκούς επιτήρησης. Η αγροτική οργάνωση εκτιμά ότι τα μέτρα προστασίας θα επηρεάσουν 50 παραγωγούς σε 5 δήμους της περιφέρειας.

"Δεν μπορούσε να έχει εμφανιστεί σε χειρότερο μέρος", τονίζει η οργάνωση, "δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχή με μεγάλη ελαιοκομική και αμπελοοινική παραγωγή. Εκεί βρίσκονται 200.000 ελαιόδενδρα από τα συνολικά 1 εκ. που διαθέτει η περιφέρεια της Μαδρίτης".

Η αγροτική οργάνωση ζήτησε επίσης από όλους τους παραγωγούς πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση απο΄την πρώτη στιγμή. "Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε καλά χέρια", τόνισε ο Jesús Anchuelo, πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης UPA στη Μαδρίτη, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις τοπικές αρχές και το έμπειρο προσωπικό του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης της Μαδρίτης (IMIDRA).

Μαδρίτη - γεωπόνοι ελέγχουν ελαιόδενδρο που προσβλήθηκε από Xylella
Γεωπόνοι εξετάζουν την ελιά που χτυπήθηκε από xylella στο Villarejo de Salvanés. Φωτό: UPA Madrid

Εκστρατεία ενημέρωσης
Σημαντικό "όπλο" στη μάχη κατά του βακτηρίου αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός της ασθένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγροτικές οργανώσεις και οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τους παραγωγούς, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα τυχόν προσβολή και να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η περιφέρεια της Μαδρίτης, μάλιστα, έχει εκδώσει σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Μέτρα ζητούν οι παραγωγοί της Ανδαλουσίας,
Από τη μεριά τους, οι παραγωγοί της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού περιφέρειας του κόσμου, της Ανδαλουσίας, δηλώνουν ανήσυχοι και ζητούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για τον "μεγαλύτερο ελαιώνα του κόσμου".

"Η εμφάνιση του βακτηρίου στην περιοχή της Μαδρίτης, δείχνει ότι η ασθένεια αναπτύσσεται και σε περιοχές με ψυχρότερα κλίματα, όπως η Μαδρίτη και η Χαέν", δηλώνει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση ASAJA της περιοχής της Χαέν (της βασικής ελαιοπαραγωγού επαρχίας της Ανδαλουσίας με το μεγαλύτερο αριθμό ελαιοδένδρων παγκοσμίως). Η οργάνωση ζήτησε, μάλιστα, να ανακοινωθούν άμεσα μέτρα αποζημιώσεων των πληγέντων, ώστε "κανείς να μην έχει λόγo να σωπάσει ή να διστάσει να ενημερώσει, σε περίπτωση που υποψιαστεί ότι υπάρχει προσβολή στον ελαιώνα του".