Φόβοι για μεγάλες ζημίες της ελληνικής ελαιοπαραγωγής από τον καύσωνα

0
φωτογραφία από meteo.gr

Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για το πόσο θα επηρεάσει την επερχόμενη εσοδεία 2020/21 ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40oC και πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 150 έτη σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο ομότιμος καθηγητής δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4E), Σταύρος Βέμμος, με άρθρο παρέμβαση προειδοποίησε για  τους κινδύνους των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ ευαίσθητης φάσης της καρπόδεσης των ελαιόδεντρων. Στο ίδιο άρθρο έδωσε και συμβουλές στους παραγωγούς για το κατάλληλο πότισμα ώστε να μειώσουν τις επιπτώσεις του καύσωνα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα επικρατούσε αισιοδοξία για τη νέα εσοδεία μετά από ένα χειμώνα με πολύ καλές βροχοπτώσεις και κρύα. Τώρα όμως οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Δυστυχώς αυτό που αποκαλούμε «κλιματική αλλαγή» εξελίσσεται διαρκώς και πιο απρόβλεπτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την εβδομάδα ο χάρτης της Μεσογείου ήταν ευδιάκριτα χωρισμένος σε δύο τμήματα. Δυτικά, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, με πράσινο χρώμα και φυσιολογικές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, αρχίζοντας από Ιταλία, και με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, ο χάρτης είχε βαφτεί σε ένα βαθύ πυρακτωμένο κόκκινο χρώμα.

Εκκωφαντική η σιγή του αρμόδιου υπουργείου, και μάλλον όποιος είναι του χρόνου τέτοια εποχή υπουργός θα συγκροτεί επιτροπές καταμέτρησης των ζημιών. Για τις υπόλοιπες σιωπές, δεν συζητάμε, …

Πηγή της εικόνας από το meteo.gr