Η ελαιοκαλλιέργεια πλησιάζει το Νότιο Πόλο

Η ελαιοκαλλιέργεια στην Παταγωνία αναπτύσσεται.

0
Με πράσινο χρώμα η επαρχία Chubut της Αργεντινής

Τα γεωγραφικά όρια μέσα στα οποία η καλλιέργεια της ελιάς θεωρείτο μέχρι σήμερα εφικτή έσπασαν παραγωγοί από την επαρχία Chubut της Παταγωνικής Αργεντινής, μετατρέποντας τους εδαφολογικούς και κλιματικούς περιορισμούς σε πλεονέκτημα για την παραγωγή ελαιολάδου.

Σύμφωνα με το Olimerca, το ενδιαφέρον για προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας τόσο από πλευράς των τοπικών επιχειρήσεων όσο και από τους παράγοντες της περιοχής είναι μεγάλο, με τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης και την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας να έχει πλέον τεθεί ως στόχος.

Έτσι, μετά το 2019 και τη σύσταση του Ελαϊκού Επιμελητηρίου της Νότιας Παταγωνίας, στην περιοχή φυτεύτηκαν και πλέον καλλιεργούνται, σε μία έκταση 50 εκταρίων, περί τα 20.000 ελαιόδενδρα, επένδυση που μάλιστα δεν είχε καμία οικονομική στήριξη από πλευράς της κυβέρνησης.

Η επαρχία Chubut, η οποία πλέον αποτελεί τη νοτιότερη ελαιοπαραγωγική περιοχή του κόσμου, διαθέτει εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με εκείνα της Ανδαλουσίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η μεγάλη διαφορά στη συγκέντρωση ελαϊκού οξέος μεταξύ ελαιολάδου της ποικιλίας Arbequina που καλλιεργείται στην περιοχή (73,3-77,54%) και εκείνου της ίδιας ποικιλίας της Βόρειας Αργεντινής (48-54%).

Μεταξύ των ποικιλιών που καλλιεργούνται είναι οι: Κορωνέικη, Arbequina, Picual, Frantoio, Arbosana, Coratina και Hojiblanca.