Eιδικά μέτρα προστασίας των αγροτών από τον κορωνοϊό (σχόλιο)

Ένα από τα επαγγέλματα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε το “μένουμε σπίτι”, ούτε η τηλεργασία, είναι του αγρότη. Πρέπει να πάει στα χωράφια του ή στον στάβλο του, να προμηθευτεί φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κ.λπ. να μεταφέρει και να πουλήσει την παραγωγή του κ.οκ.κ. Μη βρίσκοντας κάποιες ειδικές οδηγίες από ελληνικούς φορείς αναζητήσαμε τι λένε οι φίλοι μας οι Ισπανοί, όπου να σημειωθεί ότι ο κορωνοϊός “θερίζει”.

Μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί να δουλέψουν στο χωράφι κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού;

Μετά την προκήρυξη κατάστασης συναγερμού σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, εξαιτίας του κορωνοϊού, υπήρξαν πολλές απορίες στους εργάτες των χωραφιών, παρά τη γνώση των χαρακτηριστικών της δουλειάς τους. Εξαιτίας αυτού, γεωργικές οργανώσεις αποσαφήνισαν τα θέματα  που έθιξαν οι αγρότες στη δεδομένη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο αγροτικός συνεταιρισμός της Xαέν (COAG Jaen) ανέφερε πως η αρμόδια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αυτόνομης Περιφέρειας, έχει αποσαφηνίσει τις ερωτήσεις που έθεσαν οι γεωργικές οργανώσεις σε αυτήν.

Άρα μπορούν να πάνε οι αγρότες να δουλέψουν στα χωράφια; Η απάντηση είναι ναι, σεβόμενοι τον τόπο και κρατώντας τις σωστές αποστάσεις, εάν εργάζονται μαζί με άλλους ανθρώπους.

Όσον αφορά τα γεωργικά οχήματα, η COAG Jaen έχει δηλώσει ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί ένα άτομο κάθε όχημα. Εάν ένας εργαζόμενος δεν έχει άδεια οδήγησης για κάποιο συγκεκριμένο γεωργικό μηχάνημα και η εργασία του είναι απαραίτητη, θα μπορούσε να κάτσει στο πίσω κάθισμα, κρατώντας την προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας. Ο συνεταιρισμός προτείνει τα οχήματα χρησιμοποιούνται μέχρι το 50% της χωρητικότητάς τους. Για παράδειγμα ένα όχημα πέντε θέσεων, να το χρησιμοποιούν δύο άτομα και ένα όχημα εφτά θέσεων, να το χρησιμοποιούν τρία άτομα. Σε περίπτωση που πολλά άτομα χρησιμοποιούν ένα όχημα,  θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως η κάλυψη του στόματος με το εσωτερικό του αγκώνα όταν βήχουν και η χρήση γαντιών.

Ομοίως, όπως διευκρίνισε η ASAJA JAEN, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση να υπάρχει οποιοδήποτε είδους δικαιολογητικού για την ασφαλή μετάβαση των εργατών στα αγροκτήματα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται σχολαστική προσωπική υγιεινή (συχνό πλύσιμο χεριών), σωστή απολύμανση του εξοπλισμού εργασίας  και μεταφοράς και άψογη χρήση του Προσωπικού Προστατευτικού Εξοπλισμού.

Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, η COAG-Jaén διευκρίνισε ότι τα τμήματα πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πετρελαίου ενδέχεται να μείνουν ανοιχτά στο κοινό επειδή δεν θεωρούνται λιανική αγορά αλλά χονδρική, παίρνοντας όμως πάντα τις κατάλληλες προφυλάξεις, κρατώντας τη μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ πωλητή και αγοραστή και δίνοντας ραντεβού έτσι ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση στα τμήματα πώλησης.

Η ASAJA-Almeria τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για  τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν καθώς και για τα αναγκαία πρωτόκολλα ασφαλείας στην εργασία και στις μετακινήσεις τους,  έτσι ώστε να αποφευχθεί η συμφόρηση. Τονίστηκε πως πρόκειται για μικρές αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα των εργατών,  αλλά λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης,  επιβάλλεται να ακολουθηθούν αυστηρά.

Από  την πλευρά της, η αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση UPA Ανδαλουσίας παρότρυνε τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους προς τον χώρο εργασίας,  όσο και κατά την εκτέλεση αυτής. Και εκείνη από την μεριά της, συστήνει παρόμοια μέτρα με τους προηγούμενους. Συστήνει την κράτηση των αποστάσεων ασφαλείας,  την αποφυγή της φυσικής επαφής και την χρησιμοποίηση μασκών για την προστασία του αναπνευστικού συστήματος καθώς και την χρήση γαντιών όσο και απολυμαντικών υγρών (ζελέ). Η UPA ζητάει από τους επιχειρηματίες του κλάδου, την παροχή όλων των προστατευτικών αυτών υλικών στους εργαζόμενους.

Με τη σειρά της, η Asaja-Cordoba δημοσίευσε ένα έγγραφο με τις οδηγίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη αγρότες κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους. Το έγγραφο αυτό μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο εδώ.

Από ελληνικής πλευράς χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε τους γενικούς κανόνες ατομικής προστασίας των αγροτών που έχει εκδώσει ο Ε.ΣΥ.Φ

(18/3/2020)

—————————-

κ. Ζαμπούνη

Επιτέλους διάβασα κάτι για την προστασία των αγροτών από τον κορωνοϊό. Βλέπετε στο έντυπο Β για τις μετακινήσεις δεν υπάρχει ως λόγος η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες, ενώ υπάρχει (και σωστά) η μετακίνηση για το κατοικίδιο! Και μιλάω για τους κατοίκους των χωριών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μα έχουν οικόσιτα ζώα ή καλλιεργούν κάποιο μποστάνι ή έχουν ελαιόδεντρα. Ακόμη και στο έντυπο Α για την κυκλοφορία εργαζόμενου η διατύπωση δεν παραπέμπει σε επαγγελματία αγρότη ή κτηνοτρόφο. Τα σχολιάζω όλα αυτά γιατί διαπιστώνω ότι στη σκέψη του ανθρώπου της πόλης και κυρίως των πολιτικών, δεν υπάρχει ο αγροτικός χώρος και ο πρωτογενής τομέας.πολύ δε περισσότερο ο αγροτικός κόσμος. Επικοινώνησα με κάποιο Αθηναίο πολίτη και μου είπε: “εμείς να μένουμε σπίτι κι εσείς να έχετε το ελεύθερο στις εξοχές;” Σιώπησε όταν του απάντησα ότι επειδή μένουμε σπίτι και σωστά , πρέπει όλοι να φάμε κάτι. Κι αυτό το κάτι παράγεται στον αγροτικό χώρο από τον αγροτικό κόσμο κι όχι στα ψυγεία των σούπερ-μάρκετ.Θα μου πείτε τώρα, εδώ η αγροτική πολιτική  αποφασίζεται στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες, εσύ θέλεις ο πολίτης των αστικών κέντρων να σκέφτεται τον αγρότη; Εγώ πάντως για να πάω να ποτίσω το λαχανόκηπό μου πήρα τηλέφωνο την αστυνομία να ρωτήσω τι πρέπει να γράψω στο χαρτί και μου είπαν αγροτικές εργασίες. Προφανώς κατάλαβαν την ιδιαιτερότητα της περιφέρειας. Υγεία σε όλους και να συνεχίσουμε όσοι μπορούμε να παράγουμε την τροφή μας γιατί η διατροφική εξάρτηση από τις εισαγωγές φέρνει και ιούς… (Γ.Λ. Κρήτη)