Η αναγκαιότητα οργάνωσης των δακοκτόνων

0

Η ανάρτηση του Olivenews.gr για τη δακοκτονία που διεξάγει η Περιφέρεια Κρήτης προκάλεσε διάφορα σχόλια, γραπτά και προφορικά, όλα όμορφα, κατανοητά και δεκτά. Χωρίς να αφορούν μόνο την Κρήτη.

Η θέση μας γενικότερα: Το ζήτημα της δακοκτονίας -που ανέκαθεν ταλαιπωρούσε και ταλαιπωρεί την ελαιοκαλλιέργεια -είναι κατ’αρχήν επιστημονικό. Βλέπε π.χ. το άρθρο σχετικά με το OliveFlyNet των κ.κ. Διονύση Περδίκη, Κωνσταντίνου Ποντικάκου και Θεόδωρου Τσιλιγκιρίδη στο τεύχος 92 του Ελιά & Ελαιόλαδο (σελίδες 24-31), όπως και το κεφάλαιο 10 “Ζωϊκοί εχθροί της Ελιάς” του κ. Βασίλη Μπουρνάκα στην Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, όπως και εκατοντάδες άλλα χρήσιμα κι ωραία που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια γραφτεί. Όταν όμως η επιστήμη δεν λαμβάνεται υπ’όψη και δεν εφαρμόζεται σωστά, τότε το πρόβλημα παίρνει σοβαρές οικονομικές διαστάσεις και καταλήγει να γίνεται πολιτικό. Γιατί η πολιτεία (κεντρική κυβέρνηση και περιφέρειες) να μην ακούει τους επιστήμονες; Σε άλλες χώρες η σχέση πολιτείας – επιστημόνων είναι πιο αρμονική και αποτελεσματική.

Εδώ στη χώρα μας έχουμε και ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα γιατί οι άμεσα εμπλεκόμενοι ελαιοπαραγωγοί, μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, έχουν περιπέσει σε κατάσταση αδυναμίας και ημι-διάλυσης.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Η δακοκτονία – όπως και οι λοιπές οργανωμένες παρεμβάσεις φυτοπροστασίας- αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα, που απαιτούνται διαφόρων μορφών συνεργασίες:

– Μεταξύ πολιτείας και επιστημονικής κοινότητας.

– Μεταξύ πολιτείας και επαγγελματικών και διεπαγγελματικών οργανώσεων.

– Μεταξύ των ελαιοπαραγωγών με τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις, καθώς  και μεταξύ των συνεταιριστικών οργανώσεων με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς

– Μεταξύ των τομέων του ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

Το Συμβούλιο Ελαιοκομικής Πολιτικής

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να (υπερ)καλύπτονται από την πρόταση που έχει καταθέσει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) για τη δημιουργία του Συμβουλίου Ελαιοκομικής Πολιτικής (ΣΕΠ).

Σε αυτό το ολιγομελές σχήμα θα συμμετέχουν η Πολιτεία (Υπουργείο και Περιφέρειες), Διεπαγγελματικές οργανώσεις ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, και η επιστημονική κοινότητα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και 4Ε), με επιπλέον ad hoc προσκλήσεις αναλόγως του θέματος.

Δυστυχώς ο μεν προηγούμενος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ εξέφρασε την συμφωνία και αποδοχή του, ωστόσο, στην πράξη δεν την υλοποίησε, ίσως λόγω περιορισμένου χρόνου της θητείας του.

Ο δε σημερινός ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, δεν έχει ανταποκριθεί ούτε καν στο αίτημα της 4Ε για συνάντηση με μοναδικό θέμα να ακούσει την επιχειρηματολογία για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Ελαιοκομικής Πολιτικής.

(φωτό: Αρχαία Κρήτη, ευγενική παραχώρηση Αντρέα Σμαραγδή στο olivenews.gr )