Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Η άφθονη ανθοφορία και οι βροχές οιωνοί για καλή καρπόδεση στην Ισπανία

Ο αριθμός των τέλειων ανθέων ανά βλαστό αποτελεί βασικό πρωταρχικό δείκτη για την πρόβλεψη της ποσότητας της παραγωγής.

Η εκτεταμένη ανθοφορία στον ισπανικό ελαιώνα σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το Μάρτιο υποδηλώνουν μια ενθαρρυντική παραγωγική χρονιά συγκριτικά με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί πως είμαστε στην αρχή ακόμη και δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα διότι εμπλέκονται παράγοντες όπως οι τυχόν  εντομολογικές προσβολές  ή/και προσβολές από παθογόνα (ασθένειες), κλιματικές συνθήκες, καλλιεργητικές τεχνικές και θα αποτελούσαν μαντείες. Όμως ως πρώτη ένδειξη  της άφθονης ανθοφορίας είναι πολλά υποσχόμενη καλλιεργητική περίοδος.

Ο José María Pedrero, τεχνικός της AGRbyDe Prado τονίζει την καθοριστική σημασία του τρέχοντος σταδίου ανθοφορίας για τον καθορισμό της μελλοντικής απόδοσης του ελαιώνα. Ο αριθμός των τέλειων ανθέων ανά οφθαλμό αποτελεί βασικό δείκτη για την πρόβλεψη της ποιότητας της συγκομιδής. Αν και η άφθονη ανθοφορία είναι πολλά υποσχόμενη, οι καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές για τη διασφάλιση μιας επαρκούς διαδικασίας καρπόδεσης.

Οι έγκαιρες βροχοπτώσεις του Μαρτίου αποτέλεσαν θετικό πρόσημο συγκριτικά με την περσινή περίοδο, όταν οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτέλεσαν αντίξοες συνθήκες για την ανάπτυξη του ελαιώνα. Η επαρκής υγρασία είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των ανθέων, καθώς εξασφαλίζει την επαρκή παροχή θρεπτικών στοιχείων και νερού στο φυτό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μπορεί να αποβούν επιζήμιες για την ελαιοπαραγωγή, διότι δύναται να αφυδατώσουν τα άνθη και να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία πήξης. Ως εκ τούτου, οι μέτριες κλιματικές συνθήκες είναι απαραίτητες για την προστασία της ανάπτυξης των ανθέων και τη μεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναμικού του ελαιώνα.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την οleorevista.com, τα σημάδια για μια καλή καλλιεργητική περίοδο από θέμα ποσότητας και ποιότητας είναι ενθαρρυντικά εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η παραγωγή όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της διαδικασίας καρπόδεσης τις επόμενες εβδομάδες καθώς και από την ύπαρξη ή μη προσβολών εντόμων και ασθενειών.

Πηγή φωτογραφίας: Flower-db.com

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα