Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις εδαφοβελτιωτικές ικανότητες των ελαιώνων της Ανδαλουσίας

LIVINGSOILL: 6 χώρες, 50 εταίροι, 12 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση και διάρκεια υλοποίησης 4,5 χρόνια.

Το Πανεπιστήμιο της Jaén (UJA) ηγείται του Living Lab της Ανδαλουσίας, μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους στους ελαιώνες. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIVINGSOILL (Healthy Soil to Permanent Crops Living Labs), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου πέντε ζωντανών εργαστηρίων στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία. Αυτές οι διεπιστημονικές πλατφόρμες συνεργασίας θα επικεντρωθούν στον συν-σχεδιασμό, τη συν-ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της υγείας του εδάφους σε φυτείες ξυλωδών καλλιεργειών.

Επενδύσεις και συνεργασία στην Ανδαλουσία

Το ύψος επένδυσης στο έργο LIVINGSOILL κυμαίνεται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία Living Lab Andalusia συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Jaén και συμμετέχουν 10 εταίροι, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων διοικήσεων και ιδιωτικών φορέων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ελιάς. Τα μέλη της κοινοπραξίας είναι τα εξής: Ο κ: Diputación Provincial de Jaén, Consejería de Agricultura, Pesca, Agua y Desarrollo Rural, IFAPA, CITOLIVA, Olivarum (Fundación Caja Rural de Jaén), JAENCOOP, NUTESCA, Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía και INFAOLIVA.

Αναπροσαρμογή της γης

Ο συντονιστής του Andalusian Living Lab και καθηγητής Γλωσσών και Συστημάτων Πληροφορικής στο UJA, Juan Manuel Jurado Rodríguez, υποστήριξε πως το έργο αυτό αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία σταθερών και μόνιμων συνεργασιών με σκοπό την ενθάρρυνση του ελαιοκομικού τομέα στη Jaén και την Ανδαλουσία μέσω της επανεκτίμησης του εδάφους και του συνόλου των συμπαραγόμενων προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατήρησή του. Περισσότερα από 30 μέλη 8 ερευνητικών ομάδων που ειδικεύονται στον τομέα της ελιάς και των νέων τεχνολογιών συμμετέχουν στο έργο και αντιπροσωπεύουν μια συμμαχία με υψηλή ικανότητα καινοτομίας και μεταφοράς των αποτελεσμάτων στην κοινωνία.

Το ευρωπαϊκό έργο LIVINGSOILL έχει 50 εταίρους από 6 χώρες, συνολική χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ και η χρονική περίοδο εκτέλεσης 4,5 ετών. Στόχος του έργου αποτελεί η βελτίωση της υγείας του εδάφους και της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας σε καλλιέργειες ελιάς, αμπέλου, φουντουκιάς, αμυγδαλιάς και μηλιάς μέσω καινοτόμων λύσεων προσαρμοσμένων σε κάθε καλλιέργεια με ευρύτερο περιφερειακό αντίκτυπο. Αυτές οι βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις θα εφαρμοστούν σε όλες τις συμμετέχουσες περιφέρειες, δημιουργώντας υψηλότερα ποσοστά κέρδους και βιωσιμότητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Δέσμευση για βιωσιμότητα

Η κοινοπραξία Andalusian Living Lab σκοπεύει να επεκταθεί και να εδραιώσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα ώστε να αυξήσει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στον ελαιώνα της Ανδαλουσίας. Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει στην περιοχή της Jaén, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην ελαιοκαλλιέργεια, να συνεχίσει να προωθεί βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που ευνοούν τη διατήρηση του εδάφους και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Πηγή: Oleorevista.com

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα