Εσπερίδα για τις Σύγχρονες τεχνικές στην Ελαιοκομία

0
Εσπερίδα στο ΑΠΘ για τις σύγχρονες τεχνικές στην ελαιοκομία

Με πρωτοβουλία του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ. και με την στήριξη του Κοσμήτορα κ. Κουτρούμπα Σπυρίδωνα και του Προέδρου του Τμήματος κ. Χατζησαββίδη Χρήστου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Δεκέμβριου και ώρα 5 μ.μ. εσπερίδα με θέμα «Σύγχρονες τεχνικές στην ελαιοκομία».

Ομιλητές αυτής της εκπαιδευτικής δράσης ήταν ο κ. Χατζησαββίδης Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής και διευθυντής του Εργαστήριου Δενδροκομίας, καθώς και ο κ. Κωστελένος Γεώργιος, γεωπόνος φυτικής παραγωγής ΑΠΘ και φυτωριούχος.

Η προσέλευση και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο όχι μόνο των φοιτητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν η καταγωγή και η εξημέρωση της ελιάς, κριτήρια επιλογής ποικιλιών ελιάς, τρόποι πολλαπλασιασμού της ελιάς, οι φυλογενετικοί πόροι στον ελλαδικό χώρο και η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο δρώμενο. Υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον από το ακροατήριο και με το πέρας της παρουσίασης ακολουθήσε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού. Στο τέλος της εσπερίδας, ο Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Μουστερής Βασίλειος δήλωσε ότι:

«Ως σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για ακόμα μια χρονιά, επενδύουμε στις επιστημονικές δράσεις διοργανώνοντας Εσπερίδες στην προσπάθεια μας να συνδέσουμε την στείρα ακαδημαϊκή γνώση με την πράξη φιλοξενώντας στο αμφιθέατρο μας καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο της γεωπονίας. Εκτός των άλλων, με αυτές τις ενέργειες μας στοχεύουμε στο να φέρουμε το Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην κοινωνία της Ορεστιάδας στρέφοντας μάλιστα τις δράσεις μας στα ζητούμενα της αγροτικής μερίδας της περιοχής του Β. Έβρου και όχι μόνο. Μέσω τέτοιων δράσεων μας, προσπαθούμε και να προσαρμόσουμε το αντικείμενο που διδασκόμαστε με τις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης, τοποθετώντας και συνδυάζοντας το επάγγελμα του γεωπόνου με την καινοτομία και το σήμερα».

Ο κ. Χατζησαββίδης Χρ. δήλωσε ότι «Στην εκδήλωση αυτή ο κ. Γ. Κωστελένος, γεωπόνος, μας ανέπτυξε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα και αποκάλυψε τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες για ορθολογική διαχείριση του ελαιώνα και επιτυχή πολλαπλασιασμό της ελιάς. Η ομιλία συνοδεύτηκε από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό με ελαιώνες και εγκαταστάσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Το ακροατήριο από τη μεριά του, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον, ενημερώθηκε και προβληματίστηκε για σύγχρονα θέματα της ελαιοκομίας, ενώ λύθηκαν και πολλές απορίες μέσα από συζήτηση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Κωστελένο Γεώργιο που ανταποκρίθηκε θετικά, για ακόμη μια φορά, στην πρόσκλησή μας. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. θα στέκεται πάντα στο πλευρό του Φοιτητικού Συλλόγου και θα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενημέρωση των φοιτητών για γεωπονικά θέματα και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας».

Ο κ. Κωστελένος Γ. δήλωσε ότι «ευχαριστώ πολύ τον σύλλογο φοιτητών και την διοίκηση του πανεπιστήμιου για την πρόσκληση», επίσης είπε «τονίζω ότι οι φυλογενετικοί πόροι της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντικοί τόσο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, όσο και για την αντιμετώπιση των νέων εχθρών και ασθενειών».