Δημήτρης Μπόσκου και Μαρία Τσιμίδου μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως

Στον καθηγητή Δημήτρη Μπόσκου οφείλεται η δημιουργία του Εργαστήριου Χημείας Τροφίμων, το οποίο αποτελεί κύτταρο επιστημονικής ανάπτυξης της Χημείας Τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

0

Οι γνωστοί στο αναγνωστικό μας κοινό καθηγητές Δημήτρης Μπόσκου και Μαρία Τσιμίδου, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους/κορυφαίες επιστήμονες παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” 2020, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2016, το Καναδικό Συμβούλιο Ακαδημιών (Council of Canadian Academies) ανακοίνωσε στον κ. Μπόσκου ότι για το έτος αυτό, τα άρθρα του βρίσκονται στο κορυφαίο παγκοσμίως 1% όσον αφορά στις αναφορές (citations).

Στον καθηγητή Δημήτρη Μπόσκου οφείλεται η δημιουργία του Εργαστήριου Χημείας Τροφίμων, το οποίο αποτελεί κύτταρο επιστημονικής ανάπτυξης της Χημείας Τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από αυτό, άλλωστε, αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Μαρία Τσιμίδου και Γιώργος Μπλέκας, όλοι τους γνωστοί στους αναγνώστες μας από τα πρώτα τεύχη του Ελιά & Ελαιόλαδο από το 1997.

Αν και ομότιμος πια, ο κ. Μπόσκου συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ενεργός με πλούσιο συγγραφικό έργο και ξενόγλωσσες εκδόσεις σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες όπως η καθηγήτρια Maria Lisa Clodoveo. Ο ίδιος, άλλωστε, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) έχοντας συγγράψει το 27° κεφάλαιο της Εγκυκλοπαίδειας (“Τα ήσσονα συστατικά του ελαιολάδου, η διατροφική του αξία και οι εφαρμογές στη μαγειρική”).

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε την βαρυσήμαντη παρέμβαση των τριών καθηγητών, Δημήτρη Μπόσκου, Μαρίας Τσιμίδου και Λέανδρου Σκαλτσούνη στο “πολύπαθο” ζήτημα των “πολυφαινολών” όπως καταχρηστικά έχει επικρατήσει να τις αποκαλούμε.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη λίστα με τους 98 Καθηγητές/Καθηγήτριες που περιλαμβάνονται στην ανανεωμένη κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου.