Παραγωγή βιολογικού λιπάσματος από το πυρηνόλυμα

0

Η καθιέρωση πρακτικών με όσο το δυνατόν μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη προκειμένου να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους φυσικούς πόρους που διαθέτουμε.

Με γνώμονα τα παραπάνω, το Ευρωπαϊκό project Life Olea Regenera προχώρησε στην παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων με βάση το πυρηνόλυμα*, έχοντας στόχο την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της άλεσης του ελαιόκαρπου.

Στην έρευνα συμμετείχαν το Κέντρο Εδαφολογίας και Εφαρμοσμένης Βιολογίας (CEBAS-CSIC) μαζί με εταιρείες του ελαιοκομικού τομέα όπως η Orujo Frío (Jaén), η Olivas do Sul (Πορτογαλία) και η Fyneco (που ειδικεύεται στα βιολογικά λιπάσματα).

Όπως εξήγησε η Δρ. María García Martí (Πανεπιστήμιο San Antonio, Murcia), η οποία δουλεύει εδώ και 5 χρόνια στο CEBAS: «Το βιολογικό λίπασμα που δημιουργήσαμε έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ευνοώντας έτσι την κυκλική οικονομία».

*Πυρηνόλυμα είναι το κατάλοιπο από την επεξεργασία με repaso, η οποία τυπικά δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα και δεν θα πρέπει να την συγχέουμε με επεξεργασία και τον πυρήνα 2 φάσεων.

 

Με πληροφορίες από Olimerca