Να αλλάξουν τα πρότυπα του IOC, ζητούν οι νέες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) στο Μπουένος Άιρες, χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις τόσο του Υπουργού Γεωργίας της Αργεντινής όσο και του Συνδέσμου Ελαιολάδου της Βόρειας Αμερικής (ΝΑΟΟΑ) ως προς τα όρια των χημικών παραμέτρων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παράγεται στις χώρες τους.

Ιδιαίτερα σκληρή στάση κράτησε ο υπουργός Γεωργίας της Αργεντινής Lorenzo Basso. Αφού υπογράμμισε την ανάγκη κοινής πορείας ενάντια στη νοθεία διαπιστώνοντας όμως την αδυναμία του IOC να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, επεσήμανε ότι το IOC είναι και παράλληλα πολύ αυστηρό σε ορισμένους κανόνες οι οποίοι ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάποιων χωρών.

Το πρόβλημα της καμπεστερόλης

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το όριο της καμπεστερόλης 4 mg/λίτρο είναι πολύ χαμηλό για τα ελαιόλαδα που παράγει η Αργεντινή και η Αυστραλία και τα οποία υπερβαίνουν συχνά αυτό το όριο όχι λόγω νοθείας με σπορέλαια αλλά εξ αιτίας γεωγραφικών και κλιματικών παραγόντων.
Από τη δική του πλευρά ο ΝΑΟΟΑ διεκδίκησε ένα εθνικό πρότυπο για τις ΗΠΑ καθώς οι απαιτήσεις των ελαιουργικών οργανώσεων των ΗΠΑ φαίνεται να μην συμπίπτουν επακριβώς με αυτές του IOC.

Φαίνεται λοιπό ότι δόθηκε ένα τελεσίγραφο, από την Αργεντινή, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ προς το IOC, να αλλάξει τα πρότυπα που αναφέρονται στις χημικές παραμέτρους μέχρι την άνοιξη του 2013, μέχρι δηλ. την επόμενη γενική συνέλευση του Codex Alimentarius που θα πραγματοποιηθεί στη Μαλαισία από 25 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2013.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμισθεί το αίτημα νέων χωρών όπως της Ουρουγουάης, της Χιλής, της Αργεντινής και της Βραζιλίας να γίνουν μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, που σηματοδοτεί τη διεύρυνση της παγκόσμιας ελαιοκομίας προς τη Λατινική Αμερική.