Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Έρχεται το Ultra premium έξτρα παρθένο ελαιόλαδο !

Το Ultra Premium (UP) αποτελεί μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, που καθιερώνει το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο στον κόσμο

Το  olivenews.gr, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Teatro Naturale, φέρνει πρώτο στην Ελλάδα μια είδηση που συγκλονίζει την παγκόσμια ελαιοκομία. Τα χημικά χαρακτηριστικά μιας νέας κατηγορίας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο της Jaen στο επόμενο Συμβούλιο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) έχουν διαρρεύσει στο Facebook.

Στην πραγματικότητα, η Παγκόσμια Συμφωνία για το ελαιόλαδο, η οποία ξεκίνησε από την εποχή της ίδρυσης του IOC και ρυθμίζει και τη λειτουργία του, λήγει, και ως εκ τούτου είναι δυνατή η αναθεώρηση των εμπορικών κατηγοριών που αναγνωρίζονται μέχρι σήμερα.

Για να εξειδικεύσει περαιτέρω τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα ελαιόλαδα ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, το Πανεπιστήμιο της Χαέν, για λογαριασμό ολόκληρης της αλυσίδας αξίας, έχει μελετήσει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κατηγορίας ανώτερης από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: το ultra premium.

Το πρότζεκτ αυτό απηχεί στενά την ιδέα του High Quality Oil (SQN), που μελετήθηκε πριν από μια δεκαετία από το Ιταλικό Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και στη συνέχεια απορρίφθηκε εξ αιτίας της βούλησης ενός γεωργικού οργανισμού, ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στο να υλοποιηθεί.

Οι λεπτομέρειες για τη νέα αυτή κατηγορία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που η Ισπανία θα θέλει να εισαγάγει στη νομοθεσία του IOC έπρεπε να κρατηθούν μυστικές. Ωστόσο, ο Murad Irshid Al Maitah είχε άλλη άποψη, καθώς προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook, για μια είδηση που προοριζόταν να γίνει γνωστή στον κόσμο της ελαιοκομίας το Νοέμβριο.

Ακολουθούν η σχετική φωτογραφία που αφορά στα χημικά χαρακτηριστικά του Ultra Premium εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καθώς και το κείμενο της σχετικής ανάρτησης:

Χημικά Χαρακτηριστικά Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO) Ultra Premium Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (UP EVOO)
Ελεύθερη οξύτητα <0,8 <0,3
Λιπαρά οξέα >55 >65
Αριθμός Υπεροξειδίων <20 <12
Απορρόφηση στο Υπεριώδες Κ232<2,5 Κ232<2.0
Κ270<0,22 Κ270<0,20
DK<0,01 DK<0,01
Περιεκτικότητα σε φαινολικά- πολυφαινόλες Δεν υφίσταται >250

 

“Το Ultra Premium (UP) αποτελεί μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, που καθιερώνει το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο στον κόσμο. Το πρότυπο UP δημιουργήθηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη διαχωρισμού των υψηλής ποιότητας εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων (EVOO) από εκείνα που κυριαρχούν στις λεγόμενες αγορές “gourmet” και “premium” ελαιολάδων, καθώς με την υπάρχουσα ευρύτερη κατηγορία πωλείται μαζικά στην αγορά με χιλιάδες εμπορικά σήματα και ιδιωτικές ετικέτες.

Για να εντάσσεται στην κατηγορία UP, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα πρέπει να πληροί ένα σύνολο απαιτήσεων παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς, δοκιμών, χημικών και οργανοληπτικών. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (EVOO) ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο οξύτητάς τους και την τιμή υπεροξειδίων τους.

Το Ultra Premium, μια νέα κατηγορία ελαιολάδου, θα έχει ακόμη μικρότερη οξύτητα (λιγότερο από 0,3°) και χαμηλότερη τιμή υπεροξειδίων (λιγότερο από 12 mEq O2 / kg ελαιολάδου). Έχει γεύση καθαρή και φρέσκια στον ουρανίσκο”.

Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη δεν είναι μόνο η οξύτητα και τα υπεροξείδια, αλλά και οι παράμετροι φασματοφωτομετρίας, Κ270 και Κ232, που μειώνονται τα όρια, ενώ καθιερώνεται και ελάχιστη τιμή των φαινολικών (πολυφαινόλες), στα 250 ppm.

Η Ιταλία, με την επικείμενη παρουσίαση της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου με εκκωφαντικό τρόπο κατά την επόμενη Σύνοδο του IOC, χάνει τη δυνατότητα του ισχυρισμού της θέσπισης κατηγορίας ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Μία εξέλιξη που, αν το επιθυμεί η Ισπανία και δεν το εμποδίσει η Τυνησία, μπορεί να έχει πραγματικές πιθανότητες να στεφθεί με επιτυχία.

Αυτή τη στιγμή, ο ρόλος του IOC δεν είναι ξεκάθαρος: πρωταγωνιστής ή δεύτερος ηθοποιός του έργου; αναρωτιέται το Teatro Naturale που το έφερε στη δημοσιότητα. Να αναρωτηθούμε κι εμείς για το που βρίσκεται η Ελλάδα;

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα