Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,
Μια ακόμη εβδομάδα που η καμπάνια 2023/24 απομακρύνεται – στο καλό! – και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την 2024/25, με το καλό!
Το εμπορικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί από τα ελαιόλαδα στις επιτραπέζιες ελιές που μόλις ξεκίνησε η συγκομιδή (βλέπε παρακάτω).
Ελαιόλαδο
Χωρίς εκτροχιασμούς και εκπλήξεις ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό πορεία του. Τα αποθέματα κατεβαίνουν, εμπόριο και βιομηχανία πραγματοποιούν ελάχιστες επιλεγμένες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους ιδίως σε όσα έξτρα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα με άριστα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά.
Ισπανία: Όλοι περιμένουν τις βροχές που καθυστερούν, ενώ οι μη αρδευόμενοι ελαιώνες «στρεσάρονται». Ωστόσο η ποσότητα-στόχος για την εσοδεία 2024/25 παραμένει μεταξύ του 1,2 και 1,4 εκατ. τόνους με ερώτημα ποιές θα είναι οι βιομηχανικές αποδόσεις καρπός/ελαιόλαδο.
Οι τιμές εγγράφουν ανεπαίσθητες υποχωρήσεις για τα έξτρα (7,30-7,60 ευρώ) και μεγάλη γκάμα των λαμπάντε 1° ανάλογα με την επεξεργασία που έχουν υποστεί (5,80 – 6,40 ευρώ). Αναλογικά και τα ραφινέ κινούνται μεταξύ του 6,5 και του 7,0€.
Ιταλία: Οριακά ανοδικά περί τα 9 ευρώ, τα οποία μάλλον θα σηματοδοτήσουν και τα φρέσκα.
Τυνησία: Ενόψει μιας καλής παραγωγής οι δεξαμενές έχουν σχεδόν αδειάσει με τις τιμές των έξτρα πάντα υψηλά γύρω από τα 7,40 ευρώ.
Ελλάδα: Σαφή τα σημάδια υποχώρησης σε ένα μεγάλο άνοιγμα τιμών ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά από 6,60 έως και 7,60 ευρώ αλλά πράξεις με το σταγονόμετρο, βυτίο-βυτίο.
Όμως, η μεγάλη είδηση δεν είναι άλλη από το ότι το φθινόπωρο είναι εδώ με ευεργετικές βροχές. Ακόμη και στην Κρήτη που «διψούσε» πολύ καιρό, έβρεξε σε όλο το νησί, έστω και άνισα.
Επιτραπέζιες ελιές
Όπως έγραψε το olivenews.gr τα Χαλκιδικής ξεκίνησαν (βλ.: Απογοητευμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής από τις χαμηλές τιμές που προσφέρει η μεταποίηση – Ελπίδες για υψηλότερα τιμολόγια), ενώ για την κονσερβολιά η Ε.Ε.Σ. Στυλίδας δημοσιοποίησε τον πρώτο τιμοκατάλογο (βλ.: Ο τιμοκατάλογος για την κονσερβολιά του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας).
Η δυσαρέσκεια των παραγωγών στην Χαλκιδική εκδηλώνεται, ειδικά στις μεγάλου μεγέθους ελιές (110 τεμάχια), όπου οι τιμές διαμορφώνονται στο 1,50 ευρώ το κιλό, πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις ή έστω προσδοκίες που έδιναν τιμές 1,80-2 ευρώ το κιλό. Οι μεταποιητές, ίσως κληθούν να τις αναθεωρήσουν προς τα πάνω, επικαλούνται όμως το υψηλό λειτουργικό και παραγωγικό κόστος που έχουν οι μονάδες τους το οποίο ενώ είναι μεγάλο και σοβαρό, υποτιμάται – όπως λένε – η σπουδαιότητά του. Συνεπώς αναζητείται πεδίο συνεννόησης και ισορροπίας.
~~~~~~~
Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.
Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews