Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (17-2-2023)

μεταστροφή του κλίματος με έντονη προσφορά και πωλήσεις, ακολουθώντας το γνωστό «κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι»

Το μεγάλο νέο αυτής της εβδομάδας, των τελευταίων 24ωρων για να είμαι πιο ακριβής, είναι ότι η αγορά γύρισε ή μάλλον δείχνει να γυρίζει για να είμαι και πάλι πιο ακριβής στα λόγια μου.

Μετά τις Χριστουγεννιάτικες αργίες η αγορά είχε μπει σε ένα κανάλι «πλαγιοκαθοδικό» -δηλαδή, οι τιμές έπαψαν να ανεβαίνουν και ήταν ορατές οι πιέσεις-, «αναζητώντας ένα νέο επίπεδο ισορροπίας», όπως γράψαμε Παρατηρητήριο Τιμών 03/02/2023.

Οι διεθνείς εξελίξεις επέδρασαν ανάλογα και στην ελληνική αγορά με περιορισμό των συναλλαγών, λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος -π.χ. κάποιοι άγονοι διαγωνισμοί- αλλά και με μικρές υποχωρήσεις τιμών κυρίως του βιομηχανικού.

Επακολούθησαν τα νέα της Ισπανίας (είμαστε όχι μόνο οι πρώτοι που γράψαμε, αλλά και οι μόνοι που ερμηνεύσαμε τι συμβαίνει) Η Ισπανία ακροβατεί με μειωμένη παραγωγή και χαμηλές πωλήσεις 13/02/2023, τα οποία ενίσχυσαν τους προβληματισμούς για την πορεία όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και γενικότερα του προϊόντος.

Μάλλον ξαφνικά και απρόσμενα τώρα βλέπουμε την διεθνή αγορά να γυρίζει ανοδικά και, λογικά, περιμένουμε αυτό να αποτυπωθεί και στην ελληνική αγορά. Ήδη αυτές τις 2-3 ημέρες ακόμη κι αν δεν βλέπουμε μεταβολές στις τιμές, αυτό που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού είναι μια μεταστροφή του κλίματος με έντονη προσφορά και πωλήσεις, έστω και στο υπάρχον επίπεδο των τιμών, ακολουθώντας το γνωστό «κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι».

Τα έξτρα παρθένα παραμένουν σε μια ευρεία κλίμακα, ανάλογα με την ποιότητα/προέλευσή τους, από το 4,70 έως και το 5,30 €/κιλό που, αγγίζει η Λακωνία, ενώ η Κρήτη έδωσε το 5,15€ του Συνεταιρισμού της Κριτσάς και τα 5,105€ της Έμπαρου.

Τα λαμπάντε (5ο) με ελάχιστη ζήτηση από το εσωτερικό είχαν υποχωρήσει στο 3,60€/κιλό (Αθήνα) αλλά τώρα δείχνουν να ανεβαίνουν στο 3,90 (παράδοση  Ιταλία).

Το πυρηνέλαιο, το οποίο στάθηκε ανεπηρέαστο τις προηγούμενες εβδομάδες, παραμένει στα 2,0€ (μπρούτο 10ο).

Για την ανοδική Ισπανία και τι συμβαίνει στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου θα μιλήσουμε το Σαββατοκύριακο. Ενδιαφέρον, επίσης, έχουν και οι αντιδράσεις των ελληνικών αγροτικών μέσων ενημέρωσης. Εδώ, αρκεί να σημειώσουμε ότι το olivenews.gr εξήγησε μεν τα αίτια των πτωτικών τάσεων των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά δεν υπέκυψε στις Κασσάνδρες -πως αλλάζουν οι καιροί …- που έδωσαν κατεύθυνση πωλήσεων. Αντιθέτως, γράψαμε Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδων της διεθνούς αγοράς 5/2 «πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά με τις πυξίδες και τους χάρτες απλωμένους. Γι’ αυτό βάλτε στο πικάπ να ακούσετε τον «Σταυρό του Νότου» (Νίκου Καββαδία, Θάνου Μικρούτσικου), τον ασύρματο στη συχνότητα του olivenews.gr και μην εκπλαγείτε ό,τι κι αν συμβεί». Το ταξίδι έχει συγκινήσεις.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα