Μου τηλεφώνησε προχτές μια κυρία, μάλλον ηλικιωμένη, ελαιοπαραγωγός η ίδια, να με ρωτήσει γεμάτη αγωνία αν η τιμή του λαδιού θα ξανανέβει και πάλι. Έχει κρατήσει «άκοπο» μια σχετικά σοβαρή ποσότητα και χρειάζεται τα χρήματα για σοβαρό οικογενειακό λόγο υγείας. Δεν πούλησε όταν οι τιμές ήταν στα υψηλά γιατί είχε πειστεί από τα δημοσιεύματα ορισμένων «αγροτοδημοσιογράφων» και τις σχετικές φήμες πως οι τιμές θα ανεβούν ακόμη περισσότερο στα 10, 11 και βάλε ευρώ. Τώρα είναι μόλις 7 συν κάτι, δυσκολεύονται να πουλήσουν γιατί δεν συμπληρώνουν ούτε βυτίο, ενώ και το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.
η παραπληροφόρηση συνετέλεσε και συντελεί στο να έχουν μείνει φέτος απούλητες μεγάλες ποσότητες παρά τη μικρή παραγωγή που έπρεπε να έχει φύγει, πουληθεί, εδώ και καιρό |
Τι να της πει κανείς; Προσπάθησα να της εξηγήσω αυτό ακριβώς που γράψαμε στο πρόσφατο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (16/8/2024) Πράγματι η αγορά έκανε ένα μικρό ζωήρεμα, τουλάχιστον στα νούμερα των τιμών. Όμως μέσα στον δεκαπενταύγουστο κανείς «δε βάζει το χέρι του στη φωτιά» ούτε για το βάθος, ούτε για τη διάρκεια αυτής της ανοδικής κίνησης. Θα πιάσει τα 8 ευρώ -προσοχή, τιμή παραγωγού κι όχι τιμή βυτίου-, θα κρατήσει, πόσοι παραγωγοί θα προλάβουν να πουλήσουν; Δύσκολα τα ερωτήματα και οριακές οι απαντήσεις σε μια αγορά τόσο «ρηχή», χωρίς ισχυρές εμπορικά Ενώσεις Συνεταιρισμών, να μην ανοίξουμε τώρα το σχετικό κεφάλαιο της ιστορίας που πληγώνει.
οι ανεπάρκειες του συστήματος συμβουλών των παραγωγών ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για ποιοτικά προβλήματα των ελαιολάδων, άρα υποβάθμισης και της εμπορικής τους αξίας. |
Το εξοργιστικό είναι πως τις ίδιες ημέρες συνεχίζονται τα κατ΄ επάγγελμα με ίδιο όφελος (clicks και διαφημίσεις) προβοκατόρικα αγροτοδημοσιογραφικά δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα επανέφεραν με πηχυαίους εντυπωσιακούς τίτλους τα 9 €/κιλό τιμή παραγωγού. Αφορμή μια μικροποσότητα που πουλήθηκε σε μια μη ελαιοπαραγωγική γωνιά της Ισπανίας.
Πρόκειται για την αντικοινωνική, ανεύθυνη και αντιδημοσιογραφική συμπεριφορά, που δεν σέβεται ούτε το προϊόν, ούτε τους παραγωγούς του. Για να το πω και στη γλώσσα της πατρίδας μου, προέρχεται από «τσάμπα μάγκες». Όταν, για να τους «ξεμπροστιάσουμε» γράψαμε το άρθρο με το Στοίχημα – πρό(σ)κληση προς τον κάθε αγροτοβομβιστή προβοκάτορα κανείς τους δεν τόλμησε να βγεί να πάρει την έμπρακτη ευθύνη των όσων διασπείρει. Σε ό,τι αφορά το άρθρο εκείνο και το στοίχημα πρό(σ)κληση, ισχύει πάντοτε στο ακέραιο και δεν αλλάζω ούτε ένα ιώτα. Για τους αγροτοβομβιστές με τα συνεχή προκλητικά δημοσιεύματά τους, έχω και μια άλλη πρόταση, να «κονομήσουν» χωρίς να εξαρτώνται από τα κλικ και τις διαφημίσεις. Ας βγουν σήμερα να αγοράσουν με 8,0 €/κιλό να το πουλήσουν στα 9,0 που διαφημίζουν, να κερδίσουν ένα 10% καθαρό μέσα σε λίγες μέρες.
Η δουλειά του γεωπόνου και οι επιστημονικές του συμβουλές πρέπει να αφορούν το γλοιοσπόριο, την άρδευση, γενικότερα την καλλιέργεια στο πεδίο του ελαιώνα και όχι αλλότρια θέματα τιμών που ανήκουν στο πεδίο της Αγροτικής Οικονομίας |
Επίσης, δεν πρόκειται μόνο για τις ακραία κραυγαλέες περιπτώσεις των παραπλανητικών αναρτήσεων είτε ότι η παραγωγή καταστράφηκε, είτε/και ότι οι τιμές ανέβηκαν, ανεβαίνουν και θα ανεβαίνουν.
Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις πιο «θεσμικές» και «καθωσπρέπει», που λειτουργούν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία». Τα 9 ευρώ που πουλήθηκε ένα βυτίο στην Ισπανία δεν απέχει και πολύ από το 8,90 που υποτίθεται πως αγόραζε ένας συνεταιρισμός της Κρήτης, ο οποίος, δυστυχώς, έχει πάψει εδώ και χρόνια να λειτουργεί. Αυτού του είδους η παραπληροφόρηση συνετέλεσε και συντελεί στο να έχουν μείνει φέτος απούλητες μεγάλες ποσότητες παρά τη μικρή παραγωγή που έπρεπε να έχει φύγει, πουληθεί, εδώ και καιρό. Και το ακόμα χειρότερο ότι οι ανεπάρκειες του συστήματος συμβουλών των παραγωγών ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για ποιοτικά προβλήματα των ελαιολάδων, άρα υποβάθμισης και της εμπορικής τους αξίας.
Η δουλειά του γεωπόνου και οι επιστημονικές του συμβουλές πρέπει να αφορούν το γλοιοσπόριο, την άρδευση, γενικότερα την καλλιέργεια στο πεδίο του ελαιώνα και όχι αλλότρια θέματα τιμών που ανήκουν στο πεδίο της Αγροτικής Οικονομίας.
Κλείνοντας να πούμε πως στο αυριανό Παρατηρητήριο Τιμών θα έχουμε μια πιο ρεαλιστική και ολοκληρωμένη εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά (και) της Ισπανίας.
(φωτό, ελαιοσυγκομιδή στην Κρήτη, ευγενική παραχώρηση © Αντρέας Σμαραγδής)