Πως η Ισπανία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ

0

Ένα εργοστάσιο τυποποίησης ελαιολάδου θα ανοίξει η ισπανική εταιρεία Acesur στις ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό η απειλή Τραμπ  έχει επιβάλλει στα τυποποιημένα/εμφιαλωμένα ισπανικά ελαιόλαδα δασμούς 25%, οι οποίοι μάλιστα κινδυνεύουν και να αυξηθούν.

Μόνος τρόπος αποφυγής των δασμών είναι να έχει μια ισπανική εταιρεία δικό της εργοστάσιο στις ΗΠΑ, όπου θα τυποποιεί και θα διανέμει στην εγχώρια, αμερικανική αγορά χύμα ελαιόλαδο από την Ισπανία.

Εδώ να διευκρινίσουμε κάτι που έχουμε ήδη αναφέρει, αλλά πολλοί το μπερδεύουν. Ισπανικά ελαιόλαδα που τυποποιούνται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα (Ιταλία, Πορτογαλία, Τυνησία κ.λπ) έστω και με οποιαδήποτε επωνυμία (blend) ή μίγμα με άλλης χώρας, υπόκεινται σε δασμούς σύμφωνα με την αναλογία που περιέχονται σε συσκευασία και πρέπει να διαπιστώνεται από την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Γι’ αυτό λοιπόν και στις ΗΠΑ εντείνουν την δραστηριότητα τυποποίησης ισπανικές εταιρείες που ήδη έχουν εκεί εργοστάσια.

Το νέο εργοστάσιο της Acesur θα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, κοντά στο λιμάνι Norfolk της Ανατολικής Ακτής, με εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό για διανομή των προϊόντων. Θα είναι εξοπλισμένο για συσκευασία ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών, όπως και με πλήρες χημείο.

Γράφημα: mercacei