Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Καινοτομία στον έλεγχο ποιότητας και νοθείας του ελαιολάδου με τη χρήση πυρηνικών τεχνολογιών

να διακρίνουν με εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας από 86% έως 93% μεταξύ αυθεντικών και παραποιημένων ελαιολάδων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας,  OIEA, Organización Internacional de Energía Atómica βρίσκεται στο προσκήνιο της μάχης κατά της διατροφικής απάτης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του παρθένου ελαιολάδου. Σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές σοδειές ελαιολάδου υποφέρουν από κύματα ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, η ανάγκη για γρήγορες και ακριβείς μεθόδους για τον εντοπισμό της αυθεντικότητας του ελαιολάδου είναι κρίσιμη.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η φασματομετρία υπέρυθρης ακτινοβολίας (FT-NIR) και η ιονική κινητικότητα συνδυασμένη με χρωματογραφία αερίου (HS-GC-IMS), επιστήμονες έχουν καταφέρει να διακρίνουν με εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας από 86% έως 93% μεταξύ αυθεντικών και παραποιημένων ελαιολάδων. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί τόσο στη Σλοβενία όσο και στο Λίβανο, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της σε διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτιστικά πλαίσια.

Η μελέτη, που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου του για την ανάπτυξη δοκιμών αυθεντικότητας τροφίμων, ήταν ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της προέλευσης του παρθένου ελαιολάδου από την περιοχή της Ίστρια στη Σλοβενία, γνωστή για την υψηλή ποιότητα και αξία της. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες τεχνικές, από υπέρυθρη φασματοσκοπία έως ιονική κινητικότητα συνδυασμένες με χρωματογραφία αερίου, για τη διάκριση μεταξύ ελαιολάδων από διαφορετικές περιοχές του Λιβάνου, όπου η ποιότητα και το κόστος του ελαίου ποικίλουν ανάλογα με την τοποθεσία.

Η σημασία αυτών των καινοτομιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά όταν οι παραπλανητικές ετικέτες και οι απάτες στην αγορά του ελαιολάδου εντείνουν την ανησυχία στην Ευρώπη.

Με το Διεθνές Συμπόσιο για την Ασφάλεια και τον Έλεγχο των Τροφίμων, προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2024 στη Βιέννη, η επιστημονική κοινότητα και οι ενδιαφερόμενοι στον τομέα της τροφίμων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αυτές και άλλες καινοτομίες στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η δέσμευση της OIEA για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, όπως φαίνεται μέσα από έργα όπως αυτό, παραμένει θεμελιώδης στον αγώνα κατά της διατροφικής απάτης και την προστασία των καταναλωτών παγκοσμίως.