Νέοι κραδασμοί στην DEOLEO

0
Pierluigi Tosato

Η DEOLEO, η ισπανική εταιρεία – κολοσσός στον τομέα του ελαιολάδου, ανακοίνωσε, για μια ακόμη φορά στην ταραχώδη διαδρομή της, αλλαγές ηγεσίας της σε συνδυασμό με κακά οικονομικά αποτελέσματα.

Ιταλός φεύγει, Ισπανός έρχεται

Σύμφωνα λοιπόν με αρθρογραφία του έγκυρου Olimerca, τις ημέρες αυτές αναδιαρθρώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο γνωστός μας στην Ελλάδα Pierluigi Tosato υποβιβάστηκε από Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε απλό μέλος, ενώ τη θέση του κατέλαβε ο Miguel Ibarrola Lopez.

Αν και τον τελικό έλεγχο της εταιρείας έχουν στην πραγματικότητα οι πιστώτριες τράπεζες, ωστόσο αυτή η αλλαγή κορυφής σηματοδοτεί βαθύτερες αλλαγές από την αντικατάσταση ενός Ιταλού από έναν Ισπανό. Ο νέος CEO, προερχόμενος από την Arthur Andersen, είναι άνθρωπος του χρηματοοικονομικού τομέα, ενώ ο απερχόμενος ήταν του εμπορίου (εμφιαλωμένα νερά). Να υποθέσουμε ότι η DEOLEO προετοιμάζει κάποιες ριζοσπαστικές μεταβολές του χρηματοοικονομικού της status; Ισπανικά ΜΜΕ εικάζουν ακόμη και τη διέξοδο του κουρέματος των χρεών της. Το μέλλον θα δείξει.

Αλλαγή εμπορικής στρατηγικής;

Με σχετική βεβαιότητα θα μπορούσε κανείς να προβλέψει ότι η DEOLEO θα εγκαταλείψει τις διακηρύξεις περί νέου ποιοτικού πρότυπου που υποστήριζε  ο Pierluigi Tosato και θα «προσγειωθεί» σε πιο ρεαλιστικά σχέδια. Άλλωστε και ο γράφων, στο περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο, τεύχος 86, σελ. 66, αυτό ακριβώς είχα επισημάνει. Την αντίφαση, πως μια εταιρεία κολοσσός μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μοντέλο που ταιριάζει σε μικρές, εξειδικευμένες, ευέλικτες επιχειρήσεις.

Η ελληνική όψη

Άγνωστο είναι αυτή τη στιγμή, αν αυτή η αλλαγή CEO στην Ισπανική DEOLEO θα επηρεάσει τους Έλληνες συνεργάτες της εταιρείας FERONIA (κ.κ. Αφεντούλης και Κουνάδης). Άλλωστε και γι΄αυτό το ζήτημα που ενδιαφέρει τους Έλληνες παραγωγούς, συνεταιρισμούς και ελαιοτριβείς, μάλλον επιβεβαιώνεται ο σκεπτικισμός που είχα εκφράσει γράφοντας “Η ιδιαίτερα φιλόδοξη συμφωνία που ανακοινώθηκε με τον Α.Σ. Γαργαλιάνων μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστοιχεί και καλύπτει τα σχέδια της DEOLEO και της FERONIA; Μπορεί η DEOLEO, με τα οικονομικά της προβλήματα που προαναφέραμε «να προσφέρει χείρα σωτηρίας» (κάπως έτσι έχει εκληφθεί από πολλούς) στον τοπικό Συνεταιρισμό, ο οποίος αντιμετωπίζει και αυτός με τη σειρά του τα δικά του οικονομικά προβλήματα; Το μέλλον θα δείξει” (περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο, τεύχος 86, σελ. 66).

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης του έτους 2018 επιφύλαξαν δυσάρεστα μαντάτα για τη DEOLEO και – λογικά – οδήγησαν στις αλλαγές διευθυντικών στελεχών.

Οι ζημίες ανήλθαν στο ποσό των 291 εκ. € (έναντι «μόνο» 18 εκ .το 2017). Το συνολικό χρέος φτάνει τα 556 εκ. €, οριακά μειωμένο κατά 1% σε σύγκριση με το 2017 λόγω κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12,5% και περιορίστηκαν στα 606 εκ. €, οδηγώντας σε μείωση και τον EBITA από τα 31,24 στα 15,40.

DEOLEO, η τελευταία της ευκαιρία;

Η ισπανική ιστοσελίδα εκφράζει και αυτή τον σκεπτικισμό της, που μετατρέπεται σε ανησυχία γιατί τυχόν κατάρρευση της DEOLEO θα είχε προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην ισπανική αγορά. (Αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει…).

Το Olimerca αναφέρεται σε μια λεπτή, περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση, στο υψηλό χρέος, που επί χρόνια δεν εξυγιαίνεται, το οποίο συνδέεται με τις συχνές αλλαγές στρατηγικής και ηγεσίας της DEOLEO.