Φιλόδοξοι σχεδιασμοί για το ελαιόλαδο της Κρήτης

0

Πληθώρα τοπικών δημοσιευμάτων αναφέρει τις ημέρες αυτές για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σχετικά με την παραχώρηση της ΕΑΣ Ηρακλείου σε όμιλο επιχειρηματιών. Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης, Σταύρος Γαβαλάς, επιβεβαίωσε στο olivenews.gr την είδηση και μάλιστα τόνισε ότι σκοπός είναι η βελτίωση της θέσης της ΕΑΣΗ, ιδίως με την ενίσχυση του τυποποιημένου ελαιολάδου με την επωνυμία “ΚΝΩΣΣΟΣ”. Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Αλμπαντάκης δήλωσε στο olivenews.gr ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί με την επίσημη συνυπογραφή της.

Σύμφωνα πάντοτε με τις δηλώσεις του νυν προέδρου της Ένωσης, Σταύρου Γαβαλά, έχουν προχωρήσει και βρίσκονται σε καλό δρόμο οι σχεδιασμοί για την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα κρητικού ελαιολάδου, ώστε να εξάγεται τυποποιημένο και όχι χύμα στην Ιταλία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Στη στρατηγική αυτή έχουν ήδη συνταχθεί οι πρόεδροι των συνεταιριστικών οργανώσεων και μόνο οι υπογραφές καθυστερούν λόγω του κορωνοϊού.

Ιστορικά, δεν είναι η πρώτη φορά που “μπαίνει για συζήτηση” ο ενιαίος φορέας. Οι εκλιπόντες πρόεδροι, Μανώλης Γαβαλάς -ΕΑΣΗ και τριτοβάθμια Ελαιουργική, πατέρας του σημερινού- , όπως και ο Μανώλης Βακόντιος -Ένωση Σητείας- είχαν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο ενιαίος φορέας της Σητείας λειτούργησε επί μία δεκαετία μετά το 1998 και θάπρεπε να μελετηθούν ψύχραιμα, για να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα, οι λόγοι κατάρρευσης όχι μόνο του ενιαίου φορέα της Ένωσης Σητείας αλλά των περισσοτέρων Ενώσεων του νησιού.