Χωρίς προστασία οι ελιές Καλαμάτας

0


Νεότερη πληροφόρηση ανατρέπει το "Kalamata olives variety from… " και αφήνει την ελιά Καλαμάτας ανυπεράσπιστη στον (αθέμιτο) ανταγωνισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των εξαγωγών.

Η πληροφόρηση που είχαμε [Kalamata olives variety from… 4/5/2017] αποδείχθηκε εσφαλμένη. Μαθαίνουμε ότι τελικά επιλέγεται η λύση "Kalamata olives".

Τι σημαίνει αυτό;

Μα, ότι ακυρώνεται και το στοιχειώδες
μέσο προστασίας της πραγματικής ελληνικής ελιάς Καλαμάτας/Καλαμών. Εγκαταλείπεται ακόμη και το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο εφαρμογής ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας γιατί κανείς (ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις 3ες χώρες Αίγυπτο, Τουρκία, ούτε στις άλλες χώρες της ΕΕ) δεν θα υποχρεώνεται να αναγράφει ότι πρόκειται για ελιές της ποικιλίας Καλαμάτας (συνώνυμο της Καλαμών) που προέρχονται από την Ελλάδα ή Λακωνία ή Κυνουρία ή Λιβανάτες ή Μεσολόγγι ή Αγρίνιο ή Άρτα ή ό,τι άλλο θέλετε. Στην περίπτωση αυτή θα υπόκειτο στους ελέγχους ώστε να αποδείξει την πορεία των ελιών από την αρχική τους προέλευση έως το σημείο πώλησής τους (δηλαδή της διαδικασίας ιχνηλασιμότητας).

Να υπογραμμίσουμε ότι μια τέτοια πρόβλεψη, δηλαδή η αναγραφή της περιοχής ή έστω της χώρας προέλευσης θα ήταν όχι απλά συμβατή, αλλά υποχρεωτική και σύμφωνα με το "περιβόητο" άρθρο 42 του κανονισμού 1151/2012 το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ναι μεν "ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τη διάθεση στην αγορά προϊόντων των οποίων η επισήμανση (…) περιέχει ή συνίσταται στη ονομασία φυσικής ποικιλίας" (δηλαδή ποικιλία Καλαμάτας), αλλά υπό την προϋπόθεση ότι "…β) δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, γ) η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, δ) η χρήση δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ένδειξης".

Με άλλα λόγια, έχουμε τριπλή παραβίαση του κανονισμού. Γιατί η χρήση της ονομασίας "Ελιές Καλαμάτας / Kalamata Olives" συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό στο ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, γιατί προφανώς συνιστά εκμετάλλευση της φήμης1 που έχει αποκτήσει και γιατί προφανώς όλα αυτά συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μάλιστα όλα αυτά έχουν όχι μόνο την ενδο-ελληνική διάσταση, αλλά και το διεθνή ανταγωνισμό όπου η κάθε συμπαθής παραγωγός χώρα ( Αίγυπτος, Τουρκία, κ.ο.κ.) θα πουλάει νόμιμα "Kalamata Olives" .

Ζήτω μας, τα καταφέρανε!!!

ΥΓ1  Το άρθρο Kalamata Olives variety from…. είχε και μια άλλη ανακρίβεια. Την αρχική Απόφαση του υφυπουργού Β. Κόκκαλη (3247/137259/16.12.2016) ο υπουργός Β. Αποστόλου δεν την αναίρεσε μόνο με το γνωστό Δελτίο Τύπου της 21/12/2016, αλλά και με νέα Υπουργική Απόφαση 3401/144590/30.12.2016, η οποία όμως δεν κοινοποιήθηκε στην Κομισιόν με αποτέλεσμα στο μητρώο ποικιλιών να παραμείνει το "Καλαμάτα" ως συνώνυμο της "Καλαμών" σύμφωνα με τις κοινολοιήσεις από Ελλάδα, από Κύπρο και από Ιταλία. Δηλαδή, το απόλυτο μπάχαλο!

ΥΓ2. Πριν λίγες ημέρες γράψαμε [Εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών καλά κρατούν 4/5/2017] για τους 6.106 τόνους που έχουν ήδη επισήμως εισαχθεί (οι περισσότεροι από την ελαιοπαραγωγό (!;) Βουλγαρία) τους πρώτους μήνες της εφετινής χρονιάς. Ερώτηση προς κάθε αρμόδιο της πολιτείας και του πλήθους επαγγελματικών φορέων (ΕΔΟΕΕ, ΔΟΕΠΕΛ, ΠΕΜΕΤΕ κ.ο.κ) αν γνωρίζουν για αυτές τις εισαγωγές και με ποια επισήμανση διακινούνται και καταναλώνονται στην ελληνική αγορά.

1 Για αυτό άλλωστε επί χρόνια υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω το ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας το οποίο θα βασιζόταν στη ΦΗΜΗ του προϊόντος και θα είχε γεωγραφικά όρια από τη νοητή γραμμή Λιβανάτες – Αιτωλοακαρνανία έως και όλη την Πελοπόννησο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι ενστασεις σχετικα με την χρηση του ονοματοςKalamata Olives σε συσκευασιες που δεν ηταν ΠΟΠ, ξεκινησαν στην Καλαματα. Αυτο ηταν τραγικο λαθος διοτι ηταν βεβαιο οτι η απαιτηση αυτη ηταν μη ρεαλιστικη, περιοχη που παραγει 2000tn να δημιουργει συνθηκες ασφυξιας στο εθνικο προιόν. Επρεπε να συνεχιστει το καθεστως ανοχής μεχρι να διαμορφωθει ρεαλιστικη εθνικη προταση.
    Το , Kalamata Olives From.., ειναι παρανομο διοτι η ενδειξη προελευσης επιτρεπεται μονο σε προιόντα ΠΓΕ ή ΠΟΠ.
    Τελικα γυρναμε σε απεριοριστη χρηση ονοματος Kalamata Olives ακομη και απο Τουρκους ,Αιγυπτιους κλπ δηλαδη χασαμε και το πλεονεκτημα που ειχαμε εστω μελλοντικα για ενα εθνικο προιόν .Αυτα καταφεραν 2 με τρεις ανεγκεφαλοι Μεσσηνιοι που πηγαιναν στους ελεκτες και στα τελωνεια και απειλουσαν με μηνυσεις.