Το φορτηγό της Καλαμάτας

0


Φωτο: tharrosnews.gr

Για την υπόθεση του φορτηγού με ελιές, που προερχόμενο από Τουρκία εντοπίστηκε στην Καλαμάτα να κατευθύνεται προς Λακωνία και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του –λες και εξαφανίστηκε- ρωτήσαμε τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ κύριο Νέλο Γεωργούδη.

Η ερώτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη: αν η ΠΕΜΕΤΕ και τα μέλη της, οι επιχειρήσεις εμπορίου, μεταποίησης, εξαγωγών, εφαρμόζουν τους κανόνες της ιχνηλασιμότητας.

Λάβαμε άμεση απάντηση, αν και όχι από τον ίδιο τον κύριο Γεωργούδη, αλλά από μια υπάλληλο που μας απάντησε:

«αναφερόμενοι στο ερώτημά σας παρακαλούμε σημειώσατε ότι, οι εισαγωγές εμπορευμάτων αποτελούν νόμιμη διαδικασία και αρμόδιες είναι οι ελεγκτικές αρχές της χώρας.»

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες της ΠΕΜΕΤΕ. (Δια)φωτιστήκαμε! Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εισαγωγές είναι νόμιμες και υπάρχουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Εδώ, όμως, αρχίζουν, ή μάλλον, επανέρχονται οι ερωτήσεις τις οποίες η ΠΕΜΕΤΕ οφείλει να απαντήσει για πολλούς λόγους. Αποτελεί θεσμικό φορέα και απολαμβάνει σημαντικών ενισχύσεων από τα προγράμματα προώθησης (11.706.400 € τα τελευταία 2χρόνια) και επιπλέον των ΟΕΦ, ενώ υποστηρίζει την «ΔΟΕΠΕΛ» επιδιώκοντας να αναγνωριστεί επίσημα ως Διεπαγγελματική:

1. Η ιχνηλασιμότητα (ανιχνευσιμότητα, traceability) αποτελεί νομική υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού 178/2002. Τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ την εφαρμόζουν και πως η ίδια το διασφαλίζει; Υπάρχει π.χ. κάποιο καθεστώς αυτοελέγχου όπως σε επαγγελματικές οργανώσεις άλλων χωρών;

2. Γνωρίζει κάτι η ΠΕΜΕΤΕ ή κάποιο από τα μέλη της, και μάλιστα από το ΔΣ της, ή από τη Λακωνία, σχετικά με το περιβόητο φορτηγό από την Τουρκία;

3. Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται εισαγωγές. Νόμιμες. Εφέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (EUROSTAT)  ήδη ανέρχονται στους 11.230 τόνους, δηλαδή 1.400 τόνους κατά μέσο όρο μηνιαίως. Καθόλου ευκαταφρόνητες ποσότητες, οι οποίες, φέτος τουλάχιστον, προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ιταλία, ακόμη και η μακρινή Χιλή!
Αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά (λιανική ή εξαγωγές) με ετικέτες που γράφουν «Προϊόν Βουλγαρίας, Αλβανίας, Αιγύπτου….»; Γιατί σπανίως τα εντοπίζουμε. Μπορεί η ΠΕΜΕΤΕ να μας διαβεβαιώσει ότι δεν «ελληνοποιούνται»;

4. Σε ό,τι αφορά τους κρατικούς ελέγχους, η ΠΕΜΕΤΕ είναι ευχαριστημένη από το επίπεδο αποτελεσματικότητάς τους και ποιες είναι οι προτάσεις της για τη βελτίωσή τους;

Ευχαριστούμε εκ μέρους των αναγνωστών / αναγνωστριών του olivenews.gr

ΥΓ. Δεν χρειάζεται να δείχνει η ΠΕΜΕΤΕ την ενόχλησή της σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.