Τι κάνει τις ελιές Καλαμών superfood;

0

Πηγή: greekcitytimes.com

Οι ελιές Καλαμών βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι και κάθε ελληνικό τραπέζι, ενώ παράλληλα διαπρέπουν εμπορικά στο εξωτερικό. Το προϊόν καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για την υψηλή διατροφική του αξία, η οποία επιβεβαιώνεται συνεχώς από πλήθος επιστημονικών ερευνών. Αυτό το γεγονός απένειμε πρόσφατα στο προϊόν τον τίτλο του "superfood".

Οι ελιές Καλαμών αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμινών C, A, E και K. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, ποτάσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρόκειται για μονοακόρεστα λιπαρά (ή αλλιώς αυτά που πολλοί αποκαλούν "υγιεινά λιπαρά").

Ακόμα, οι ελιές Καλαμών περιέχουν φαινόλες, οι οποίες δίνουν στην ελιά και το ελαιόλαδο τη χαρακτηριστική τους γεύση. Παράλληλα, όμως, αποτελούν φυσικό αντιοξειδωτικό, το οποιό προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Medicinal Research Reviews”. Οι φαινόλες, ακόμα, έχουν συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, για αυτούς που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.

Οι επιστήμονες, ακόμα, έχουν προσδιορίσει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά ελιές έχουν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση χρόνιων φλεγμονών.