Τα πράσινα φεύγουν, οι Καλαμών έρχονται

0

imageΜετά την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, τώρα και η συγκομιδή της πράσινης κονσερβολιάς σχεδόν ολοκληρώνεται. Οι ποσότητες είναι ίσως και κατά 80-90% μειωμένες σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά ρεκόρ, είναι όμως σημαντικά μειωμένες ακόμη και από το συνήθη μέσο όρο. 

Αυτή η κατακόρυφη μείωση όπως είναι φυσικό προκάλεσε μια άνοδο των τιμών, όπου στη Χαλκιδική έφτασε ακόμη και το 1,50 ευρώ, αδιακρίτως τεμαχισμού ("σκούπα"), όταν πέρυσι τα 110 τεμάχια κυμάνθηκαν στα 0,30 ευρώ. Το δυστύχημα είναι ότι αυτές οι τόσο μεγάλες μεταπτώσεις δεν ευνοούν ούτε τους παραγωγούς, ούτε τους μεταποιητές-εξαγωγείς. (Δείτε "Κερδισμένοι και χαμένοι στην Χαλκιδική" και "Ρεκόρ ακαρπίας στην Χαλκιδική")

Στην πράσινη κονσερβολιά οι τιμές βρίσκονται στο 0,80 ευρώ τα 200 τεμάχια, ενώ οι φυσικές μαύρες μπορούν και επιτυγχάνουν ακόμη και τα 2,0 ευρώ τα 110 τεμάχια.

Η συγκομιδή της Καλαμών καθυστερεί και η αγωνία είναι μεγάλη καθώς έχουμε φτάσει Νοέμβριο χωρίς να έχει βρέξει, λες και βρισκόμαστε σε προχωρημένη Άνοιξη. Συνεπώς το μέγεθος της παραγωγής, αλλά και η ποιότητα του προϊόντος παραμένουν άγνωστοι. Πάντως οι περυσινής εσοδείας πωλούνται στα +1,30 ευρώ τα 200 τεμάχια. Το βέβαιο είναι ότι και για την Καλαμών οι τιμές θα είναι ανοδικές.